Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кратка кулинарна разходка из Монголия

Кратка кулинарна разходка из Монголия

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74652
Овнешко

Монголската кухня включва кулинарните традиции на монголците, които са и коренният народ на Монголия. Суровият континентален климат на страната е оказал влияние на местната диета, така че монголската кухня е съставена основно от млечни продукти, месо и животински мазнини. Зеленчуци и подправки се използват рядко.

Поради географската си близост и дълбоките исторически връзки с Китай и Русия в кухнята на страната може да откриете много сходства с кухнята на двете страни. Монголските номади се издържат пряко от продуктите на домашните животни като говеда, коне, камили, якове, овце, кози и дивеч. Месото е готвено, използвано в супи и кнедли /буз, манти, хушур/ или изсушавано за зимата.

Монголската диета включва големи количества животински мазнини, които са нужни, за да издържат студените зими и трудната работа. Температурите през зимата до минус 40 градуса и работата навън изисква достатъчно енергийни запаси. От млякото се приготвят множество напитки, както и сирене и други млечни продукти.

Едно от най-разпространените селски ястия е готвено овнешко месо - често без никакви други съставки. В градските райони се приготвят сварени кнедли с плънка от месо. Също така кнедли се варят във вода /банш, манти/ или се запържват в овнешка мазнина /хушур/. Други ястия комбинират в себе си месо с ориз или пресни нудъли, приготвени в различни яхнии /тсуйван, будати хурва/ или супи /гурилтайшол/. Най-изненадващият начин на готвене се използва само при специални случаи.

В този случай месото /често заедно със зеленчуци/ се готви с помощта на камъни, които са били предварително нагорещени с огън. Това се прави обикновено с парчета овнешко в запечатана метална кутия за мляко /хорхор/ или в стомашната кухина на обезкостен козел или мармот. Млякото се вари, докато се отдели каймакът. Останалото обезмаслено мляко се обработва до сирене или се изсушава за извара, кисело мляко или се прави лек млечен алкохол /шимин арки/.

Най-известната напитка в страната е кумис, който е ферментирало кобилско мляко. Популярна зърнена закуска е ечемикът, който бива пържен и омесван с малц. В резултат се получава брашно, което се яде като каша с млечна мазнина и захар или се пие заедно с млечен чай. Често срещано ежедневно питие е подсиленият млечен чай, който може да се превърне в супа, като се добави ориз, месо или банш.

Като резултат от руското влияние по време на социализма, водката също е добила известна популярност чрез изненадващ брой местни марки.

Конското месо се яде в Монголия и може да бъде намерено в почти всеки магазин.

Най-известните монголски сладки са бисквити, които се ядат при специални случаи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати