Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо поничките имат дупка в средата?

Защо поничките имат дупка в средата?

Защо поничките имат дупка
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Едва ли има човек, който да не обича вкусните и пухкави понички.

И по този повод всеки първи петък от юни всяка година се чества. Международният ден на поничките, който тази година се пада на 2 юни.

Въпреки че днес се продават в различни разновидности, когато стане въпрос за понички, първата ни представа е за кръгъл сладкиш с дупка в средата.

А докато сте си похапвали, чудили ли сте се защо имат точно такава форма? Защо поничките имат дупка? Дали този характерен вид е придобит случайно, или някой нарочно ни е лишил от парченце от вкусотията?

Според най-популярната теория за историята съвременните понички дължат формата си на американски моряк от 19 век. Първоначално поничките са представлявали цели парчета подсладено тесто, изпържени в олио и наричани пържени сладкиши. Оформяли се по различни начини – кръгли, ромбовидни или като пръчки, сгънати през средата и усукани, наричани туистърс.

Независимо от избраната форма, при приготвянето на сладкишите тестото в краищата се изпържвало добре, но в средата оставало сурово.

Капитан Хенсън Грегъри, който бил родом от Мейн и обикалял американските брегове с кораб, намерил решение на този проблем. За да не остава сурово тесто при приготвянето на сладкиша, премахнал средата му. Когато капитанът се върнал вкъщи от круиз, показал на майка си как да приготвя поничките по новия начин, който сам открил. За следващите му пътувания тя изпълнила рецептата му за понички и така поничките с дупка постепенно станали популярни. Скоро всички приготвяли сладкишите по новия начин.

Друга теория също посочва Грегъри като човека, измислил поничката с дупки. Според нея той толкова обичал тези сладкиши, че не искал да се разделя с тях дори и докато плава. По време на буря му били нужни и двете ръце, така че побил поничките на рула. Тази теория е отхвърлена през 1916 г., когато записки на самия Грегори потвърждават първата версия.

Някои историци твърдят, че дупката на поничките е направено в САЩ холандско откритие, тъй като холандците в Пенсилвания изрязвали средите на тези сладкиши, за да осигурят равномерно пържене и по-добро потапяне.

Теорията за доброто пържене наистина изглежда достоверна, а бързото приспособяване на хората към този вид на поничките може да се дължи и на популярността на гевреците. Те често се продавали нанизани на прътове по улиците на Ню Йорк. Успехът на продупчените гевреци се пренесъл и върху другите тестени изделия в САЩ, а после и в целия свят.

Вече знаете историята на донътите. Разбрахте и че днес отбелязваме международния ден на поничките. А за да го почетете и вие, може да приготвите:

- понички с шоколад;

- понички със сладко;

- донъти с глазура;

- печени понички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#325598
Интересно!
0
0