gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Осем витамина, които са пълна загуба на пари и са опасни

Осем витамина, които са пълна загуба на пари и са опасни

ЗорицаЗорица
Гуру
5089k
1 от 8 Снимки

1. Бета каротин


За повечето здрави възрастни препоръчителната дневна доза бета-каротон (под формата на витамин А) е 3 000 IU за мъже и 2 130 IU за женски пол. Някои от най-високите източници са морковите, спанакът, зелето и пъпешът. Някои хора приемат бета каротин като противораков антиоксидант, но добавките всъщност могат да увеличат риска от рак на белия дроб при пушачи и не е доказано, че предотвратяват каквато и да било друга форма на рак;

Когато става въпрос за добавки, повече невинаги е по-добре. Витамините и минералите са от съществено значение за здравето, но това не означава, че мегадозите ще ви извадят от болницата или ще ви накарат да живеете по-дълго. Някои направо може да са вредни.

В повечето случаи е за предпочитане тези хранителни вещества да се приемат чрез балансирана диета. Високите дози на някои витамини и минерали обаче могат да бъдат подходящи за определени хора.

Говорете с Вашия лекар за добавки, ако сте жена в детеродна възраст, ако сте веган или вегетарианец, ако Ви е противопоказно продължителното излагане на слънце, ако сте спортист в усилен тренировъчен режим или подозирате, че по някаква причина може да бъдете недохранени.

В нашата галерия може да видите и списък на осемте най-чести хранителни добавки - повечето от които са витамини, от които вероятно наистина не се нуждаете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#180192
Да бе да! Доктора, та доктора - като че ли той знае всичко и е хванал Господ за шлифера! Докторите по принцип живеят доста по-малко от пациентите си, така че не могат да бъдат нито пример, нито пък някакъв критерий за пациента...
Повечето доктори просто биват финансирани от пациентите си...
19
4