gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо ябълките са най-популярните плодове?

Защо ябълките са най-популярните плодове?

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Защо ябълките са най-популярните плодове?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Няма по-популярен плод от ябълката, твърдят американски диетолози. Според последните статистически изследвания ябълките са най-често купувания плод в цял свят.

Това се дължи както на полезните им свойства, така и на множеството легенди, свързани с тях. Така, без да се усещаме, ние доставяме на организма си полезни вещества благодарение на изключително древни „реклами”.

С ябълките са свързани най-много легенди. Има ли някой, който да не знае библейската притча за змията-изкусителка и за дървото на познанието. В народните приказки ябълката е плод, който е вълшебен и обикновено дарява с младост.

Началото на Троянската война е положено от ябълката на раздора, която е предизвикала караница сред боговете на Олимп. Как да не си спомним и за Нютон, който открил закона за земното притегляне с помощта на паднала върху главата му ябълка.

Ню Йорк е известен в цял свят с галеното си име – Голямата Ябълка. Според учените популярността на ябълката се дължи на това, че тя от векове е любим плод на много народи по света.

Дивата ябълка е била известна на хората преди всички останали плодни дървета. За пръв път са започнали да я култивират в Мала Азия. Оттам тя е била пренесена в Египет и Палестина, а по-късно – в Древна Гърция и Рим.

Два века преди новата ера грижовни стопани са развъждали над 25 различни видове ябълки, които се отличавали по цвят и вкус. Златните ябълки са влезли в легендите и народните приказки на много страни. Най-вероятно това се дължи на сладкия вкус на жълтите ябълки.

Ябълките са много ценни за тялото, защото съдържат витамин А, който е мощен антиоксидант и е полезен за метаболизма, а също така за костите и за кожата. Ябълките съдържат с 50 процента повече витамин А от портокалите.

Защо ябълките са най-популярните плодове?

В някои видове ябълки има десет пъти повече витамин С, отколкото в портокалите. Той участва в синтеза на колаген, повишава устойчивостта на организма към различни видове инфекции.

Вкусните плодове съдържат и много витамини от групата В, които са необходими на тялото за нормално функциониране на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

Витамин G се съдържа в ябълките в по-голямо количество, отколкот в който и да е друг плод. Той е необходим за растежа, както и за нормалното храносмилане. Те съдържат и калций, който е полезен за костите.

Уникалното в ябълките е пектинът, който намалява нивото на вредния холестерол и помага при диети. Редовното ядене на ябълки помага на тялото да отслабне, тъй като пречи на въглехидратите да се превърнат в мазнини.

Много популярни са разтоварителните дни с ябълки. За целта ви трябват килограм и половина ябълки. Разпределете ги така, че да се получат шест хранения. Помнете, че много ценни вещества се съдържат в кората на ябълките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest