Кашу

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Кашу
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
Виж ››

Деликатно овкусеното кашу е любима закуска между храненията, която може да бъде намерена в почти всеки магазин. От него се прави страхотно масло и е подходяща добавка за салати и пържени ястия.

Дървото кашу произхожда от земите на днешна Бразилия и съвсем противно на схващанията по филогенетичен признак се доближава повече до манго, отколкото до фъстъци. Кашуто, известно под името Anacardium occidentale, е от същото семейство, от което са и мангото, и шамфастъкът.

Кашуто е вечнозелено растение, което на височина достига височина до 12 метра, а плодоносния му живот трае до 45 години. Много често плодът му е наричан кашу ябълка, а по външен вид силно напомня на голяма круша с червен цвят или дюля. В долната част на кашу ябълката се крие мъхест и бъбрековиден израстък, в който се крие вкусната ядка кашу. Тази ядка е потопена в силно токсичен секрет, който я предпазва от различни вредители.

Всяка една кашу ябълка дава по една ядка, но едно дърво може да даде до 300 плода за година. Това изключително малко количество, съчетано с трудоемкостта при събиране на ядките заедно с транспорта, обособяват сравнително високата цена на кашуто.

В наши дни кашуто основно расте в земите на Африка и Азия. Там то е внесено от португалските флотилии през далечния 16 век.

Дървото кашу винаги е било ценено заради дървесината си, балсама от кашу и ябълката кашу, но самата ядка кашу става популярна едва в началото на 20 век. Днес водещите производители на кашу са Индия, Бразилия, Мозамбик, Танзания и Нигерия.

Състав на кашуто

Кашуто е много добър източник на витамин В, фолиева киселина и калий. Съдържа подобаващи количества селен, мед, фосфор и магнезий.

Кашуто има много нисък гликемичен индекс и нисък коефициент на гликемично зареждане, което го превръща в страхотен източник на бавни въглехидрати.

100 г кашу съдържа 18 г протеини, 292 мг магнезий, 660 мг калий, 593 мг фосфор, 20 мг селен, 2.2. мг желязо, 12 мг натрий, 5.8 мг цинк.

Избор и съхранение на кашу

Ядки кашу

- Ако купувате кашуто пакетирано, погледнете дали опаковката е херметически затворена, за да сте сигурни, че няма следи от влага;

- Ако е възможно, помиришете кашуто, за да се убедите, че не се е развалило;

- Препоръчва се съхранението на кашуто да става в непрозрачна опаковка, която гарантира че няма да има проникване на светлина и съответно кашуто няма да граняса. След отваряне на опаковката кашу най-добре я съхранявайте в хладилник;

- В хладилника кашуто ще издържи около шест месеца, или във фризера, където ще се запази за около една година;

- Маслото от кашу трябва да се постави веднага в хладилника след като вече е било отворено.

Кулинарна употреба на кашу

Ядките кашу най-често се предлагат печени като мезе към различни алкохолни напитки. Кашуто може да се добавя към различни салати, в зеленчукови пюрета, месни ястия и риба.

Кашуто се употребява и в сладкарството като съставка в много сладкиши с ядки, мъфини и торти с ядки. Освен това кашуто се използва в рецепти с мусове, кремове, сладоледи, ядкови млека и сирена. Печеното кашу може да се консумира и напълно самостоятелно.

От кашуто се приготвя брашно, което представлява истински деликатес, от който се правят каши и питки. Маслото от кашу също е деликатес, който обаче се ползва по-широко във фармацията и медицината и по-слабо в кулинарията - най-вече в районите на добив.

Ползи от кашу

Кашу ядки

- Съдържа полезни за сърцето мононенаситени мазнини. Кашуто има не само намалено съдържание на мазнини в сравнение с останалите ядки, но и около 75% от него са ненаситени мастни киселини, а от тях около 75% съдържат т. нар. олеинова ксиелина (oleic acid) - същата здравословна за сърцето киселина, която се съдържа и в зехтина;

- Ако се притеснявате за сърцето си - яжте ядки! След направени най-различни проучвания, учените съветват, че за понижаване на риска от сърдечносъдови и коронарни сърдечни болести е достатъчно да приемате по една шепа кашу или други ядки, или по една лъжица фъстъчено масло поне четири пъти в седмицата;

- Съдържащата се в кашуто мед действа като антиоксидант, произвежда енергия и е полезна за костите и кръвоносните съдове. Медта играе важна роля в много физиолигични процеси, включително в оползотворяването на желязото от организма, елиминирането на свободните радикали, изграждането на костната и ставна тъкан и производството на меланин;

- Съдържащият се в него магнезий се грижи за спокойствието ни. Незадоволителното количесдтво магнезий може да доведе до високо кръвно налягане, мускулни спазми и мигренни пристъпи, а 1/4 чаша кашу дневно ни дарява с 22.3% от дневната стойност на магнезий;

- Предпазва ни от напълняване. Макар да е известно, че ядките ни даряват с много сърдечносъдови предимства, ние често ги избягваме, защото се притесняваме да не надебелеем. При наскоро проведено изследване обаче се оказало, че хората, приемащи поне два пъти седмично ядки, са по-малко склонни към напълняване в сравнение с тези, които въобще не хапват ядки.

Вреди от кашу

Печено Кашу

Макар алергични реакции да могат да се получат от почти всякакъв вид храна, е известно, че някои храни са свързани с повече алергии от други. Около 90% от хранителните алергии се асоциират с 8 вида храна: ядки от дърветата (като кашуто), риба, ракообразни, краве мляко, кокоши яйца, соевите продукти, фъстъци и пшеница.

Кашуто освен това е сред малкото храни, съдържащи оксалати - природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и човешкото тяло. Когато те станат много концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до някои здравни проблеми. Поради тази причина хора, имащи проблеми с бъбреците или жлъчката, трябва да избягват приема на кашу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес