Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Топ 10 от най-интересните древни храни

Топ 10 от най-интересните древни храни

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
2 от 10 Снимки

9. Moretum


В древния Рим moretum е вид сирене, което римските селяни използват за различните хлябове. Великият поет Вергил, по-широко известен с епичния прякор Aeneid, съставил колекция от стихове, наречена Приложение Vergiliana (древните източници вярват, че Вергил е автор на повечето от тях, но е по-вероятно той просто да е събрал такива, написани от други). Едно от стихотворенията разглежда храната и се нарича Moretum. В поемата селянинът събрал съставки от земята си (чесън, билки и масло) и след това произвеждал храната, докато говори и пее към неговия роб. Има и вариант, включващ кедрови ядки, който е доста подобен на съвременното песто.

От древните императори, до ресторантите за бързо хранене на съвременния свят, удоволствието от храната винаги е било неразделна част от нашия живот.

Ето 10 от най-интересните древни храни, включително и тези, които могат да ви убият, ако сте един от хората, чието тяло няма специфичен ензим, който да спомага разграждането им. Всъщност става въпрос за една популярна и днес бобова култура, която се готви често дори и в българската кухня.

Разгледайте нашата галерия, за да разберете и как се е казвал първообразът на съвременното песто и от какво точно се е приготвял преди много години вкусният дип.

Ще се запознаете също и с някои от традиционните храни на маите и ацтеките, които могат да се опитат и до ден днешен.

Пригответе се и за малко адреналин в готвенето с една супа, която определено не е по-вкуса на всеки. Говори се обаче, че на нея спартанците държат героичността си в битка.

Приятна обиколка из света на едни от най-древните ястия. Ще ви бъде интересно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати