Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Не убивайте желанието на хлапето за готвене

Не убивайте желанието на хлапето за готвене

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Малки готвачи
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен-1%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.
5.86 лв.

Колко често ви се е случвало да се изнервите, когато детето в опита си да ви помогне в готвенето само ви пречи? После съжалявате за грубите си думи, а то се сърди и не може да разбере защо му се карат...

За да сте в мирни отношения с хлапето и да поощрите неговото желание да бъде ваш помощник готвач, първо му вържете специална престилка. Това само по себе си кара малките готвачи да се чувстват значими.

След това, в зависимост от неговата възраст, му възлагайте елементарни задачи и ще видите колко ще е щастливо. Достатъчно е да му кажете да ви подаде солта или да преброи морковите за любимата ви руска салата.

Кухненска бъркотия

Ако имате достатъчно търпение, можете дори заедно с него да направите някакъв елементарен десерт. Такъв е например десертът „ябълки в тесто”. Можете сами да приготвите тестото.

За целта ще ви трябват 200 мл течна сметана, 250 г краве масло, половин чаена лъжичка сода, една супена лъжица оцет, три чаени чаши брашно. Маслото, докато е студено, се настъргва на едрото ренде.

Добавя се брашното и с ръце се меси до образуване на еднакви по големина трохи. Добавя се сметаната и гасената с оцет сода. Тестото хубаво се омесва и се дели на 32 топчици. В това време хлапето е наредило на масата 8 ябълки.

Ако е достатъчно голямо, може дори да ги измие. Ябълките трябва да са средни или дори малки. Ябълките се разрязват на половинки и се махат семките. Слагате едното топче на наръсената с брашно маса.

Ябълки в тесто

Детето го разплесква с ръчичка до образуване на кръг. Върху този кръг се слага половинката от ябълката с плоската част нагоре. Отгоре захлупваме с друго кръгче, направено отново с помощта на детската ръчичка.

Застелете тавата с хартия за печене, наръсете кръглата страна на ябълките със захар и ги сложете така, че да легнат върху плоската си страна в тавата. Пекат се на средна фурна до златисто.

Ако ви мързи да месите тесто, можете да направите същото с бутертесто, купено от магазина. Само трябва да изчакате да се размрази напълно, за да стане еластично. Малкият ви помощник може и сам да завива с него ябълките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest