gotvach.bg»Статии»Любопитно»Турон - неустоимият испански коледен десерт

Турон - неустоимият испански коледен десерт

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
40573
Турон - неустоимият испански коледен десерт
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Турон е много стар сладкиш от арабски произход. Това е популярен десерт от векове, дори е известен извън границите на Испания. Твърди се, че маорите са изобретили турон преди повече от 500 години в Джиджона, малко градче на около 30 мили на север от Аликанте.

Той е често консумиран по всяко време в Испания, но присъствието му е задължително на Коледа. Тогава е основен елемент от празничната трапеза на всяко испанско семейство.

Съществуват два традиционни типа турон: мек турон, който е изключително гладък и има консистенцията на фъстъчено масло и твърд турон, който е като тънък бадемов бонбон.

Този невероятен десерт се приготвя само с четири съставки - мед, белтъци, захар и печени бадеми. Въпреки че бадемите са най-предпочитаните ядки в тази рецепта, възможна е замяната им и с други видове ядки.

Турон - неустоимият испански коледен десерт

Истинският производител на турон започва приготвянето му като загрява меда, докато започне да се карамелизира. След това добавя захарта и белтъците.

Следващата стъпка е да се прибавят ядките, да се разбърка и смеси всичко заедно и да се остави да се втвърди. При правилно съхранение може да издържи до една година. Днес това е най-разпространения коледен десерт, от който в Испания по празниците се продават тонове.

Ако искате да добавите малко екзотичност към своето празнично меню задължително трябва да пробвате и да се насладите на този вкусен испански десерт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest