gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Как да запазим пресните домати свежи по-дълго?

Как да запазим пресните домати свежи по-дълго?

Как да запазим пресните домати свежи по-дълго?
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

Има буквално стотици видове домати. Приложенията на сочния и вкусен зеленчук са още повече – на студени сандвичи, в салати, за различни ястия. Още повече доматите са и изключително полезни. В тях има същински залежи на витамини С, А и К, калий (който контролира сърдечния ритъм и кръвното налягане) и манган. Съдържат и големи количества витамин Е, тиамин, ниацин, витамин B6, фолиева киселина, магнезий, фосфор и мед.

Всичко това е повече от добре, но истината е, че доматите са най-полезни, когато са свежи. Въпреки че доматените пюрета и консерви имат своите предимства, най-добре е да ги хапваме, когато са пресни. Да запазим тези зеленчуци пресни, обаче не е лесна задача.

Днес можем да си купим домати от магазина всеки ден, когато пожелаем, но все пак трябва да се примирим с пластмасовия им вкус. Най-добре е да запазим истински вкусните домати, годни за ядене по-дълго.

На първо място трябва да знаете, че домашният хладилник няма да ви помогне за тази цел. Съхраняването им в него спира процесите на зреене и влошава аромата и качеството им. Ако планирате да ги консумирата в рамките на два-три дни, най-добре е да ги съхранявате в хартиен плик. При тях сложете банан или ябълка и оставете газа етилен да си свърши работата.

За по-продължително съхранение доматите трябва да са оставени на проветриво място. Важно е да знаете, че те издържат по-дълго, ако са откъснати с част от стъблото. То трябва да се остави да стои нагоре. За оптимални резултати ги сложете в хартиен плик.

Как да запазим пресните домати свежи по-дълго?

Друг трик е, ако отглеждате сами домати, да откъснете последните, преди да са узрели.

Наберете ги с поне един или два сантиметра от стъблото. Поставете ги върху хартия на балкона, но не директно срещу слънчева светлина. Там те ще узреят постепенно и ще можете да похапвате зрели и вкусни домати в продължение на седмици. Съхранените по този начин домати не обичат студа, така че ако застудее навън, трябва да ги приберете.

По възможност доматите трябва да се пипат само за дръжките и да не се допират един до друг. В хладилник може да се съхраняват поставени в тъмна кутия, покрита с прозрачен целофан, предварително с направени няколко отвора за въздух.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest