gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чудотворните ползи на лимоновия сок

Чудотворните ползи на лимоновия сок

Мария Д.Мария Д.
Джедай
7
Напитка с лимонов сок

Ако се чудите на каква козметична процедура да се подложите, за да имате сияеща кожа, блестяща коса и бели зъби, ще се изненадате колко достъпно средство има за това. Не е необходимо да пръскате ненужни средства, след като можете да постигнете това само с помощта на лимонов сок.

А в някой кътчета на света на датата 29 август се отбелязва Денят на лимоновия сок. Затова нека видим за какво може да ни е полезна тази освежаваща напитка.

С лимоните освен по-красиви можем да бъдем и много по-здрави. Този невероятен природен дар има почти магическо въздействие благодарение на високото съдържание на витамин С, антиоксиданти и минерали.

Макар и подценяван заради киселия си вкус, лимоновият сок е истински еликсир от природата. Само чаша от него ще ви осигури необходимия витамин С за ден и половина. Сокът на киселия плод има богато съдържание на калий, магнезий и мед – вещества от жизнена необходимост за функционирането на организма ни.

Вода с лимонов сок

Лимоновият сок е доказан помощник за по-добро храносмилане и детоксикация. Неговата структура е подобна на храносмилателния сок, намиращ се в стомаха - той е алкална напитка, ако не допускате лимонови семки в състава му. Така той измамва черния дроб в производството на жлъчка, което спомага за поддържането на гладкото движение на храната през тялото и стомашно-чревния тракт. Точно и затова той е толкова полезен за храносмилането или облекчаване на разстроен стомах.

Киселините, които се намират в природния еликсир, също така помагат на тялото ви да обработва по-бавно и по-добре храната. Това помага нивата на инсулина да останат стабилни и да извлечем повече хранителни вещества от храните, които консумираме.

Лимоновият сок спомага и за ензимните функции в тялото, стимулирайки черния дроб и премахвайки токсините. Той е и мощен диуретик, помагащ за прочистването на пикочните пътища от вредни бактерии, които са способни да причинят множество заболявания.

Лимони

Освен всичко изброено от лимоновия сок има много козметични ползи. Големите количества витамин С премахват уврежданията от свободните радикали в тялото и по този начин поддържат кожата свежа и еластична.

Лимоновият сок има и избелващо действие, което помага за изравняване на тена и за справяне със сенките под очите. Получаването на достатъчно витамин С от сока също така поддържа организма, който произвежда колаген. Колагенът е от съществено значение за изглаждане на бръчките.

Не на последно място, повечето маски за коса или лице включват лимонов сок за поддържане на здрав косъм и свежа кожа.

С лимонов сок препоръчваме да си приготвите домашен лимонов мус, освежаваща лимонада или вкусен лимонов пай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest