Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»ТОП храни, богати на протеин

ТОП храни, богати на протеин

Даяна НиколоваДаяна Николова
Помощник Готвач
810290
ТОП храни, богати на протеин

Протеините са важна част от балансираното хранене на всеки човек. За разлика от мазнините и въглехидратите тялото ни не успява да складира протеин. Именно затова набавянето му всеки ден е изключително важно, защото той освен всичко е и съставна част на нашите клетки.

За всички фенове на здравословното хранене е важно да знаят, че храните, богати на протеин, потискат апетита и поддържат нормалното тегло. Затова ще ви представя някои от протеиновите храните, които е желателно да включим в менюто си.

Сьомга

Днес това е една от най-популярните риби, защото е и един от най-добрите източници на протеин. Освен това с консумацията ѝ получаваме и важните омега-3 мастни киселини, които пък намаляват риска от сърдечни заболявани и поддържат нивата на холестерол в тялото.

Яйца

ТОП храни, богати на протеин

В едно яйце има около 6 г протеин, както и витамин А, D и Е, и омега-3 мастни киселини. Затова яйцата са сред най-предпочитаните за разнообразна закуска, защото дават енергия и чувство за ситост дълго време. Ако искате да разнообразите закуската, си може да го направите, като сварите 5 яйца. Едното от тях изяжте цяло, а от другите 4 изяжте само белтъците с една филия черен хляб.

Телешко месо

ТОП храни, богати на протеин

С една крехка пържола може да си набавите достатъчно количество протеин, необходимо за едно здраво тяло. Телешкото месо е бедно на мазнини, което го прави и перфектно по време да диета.

Пилешко месо

ТОП храни, богати на протеин

Пилешкото бяло месо е най-богатото на протеин месо. Една пилешка пържола дава около 27 г протеин. Приготвено на скара, то е сред най-предпочитаните меса.

Варива

ТОП храни, богати на протеин

От варивата богати на протеин са лещата, бял боб, чия и нахут. Последните две не са сред типичните варива в кухнята на българите, но пък боб и леща можем да си позволим да ядем по-често, защото са полезни за нас.

Плодове

ТОП храни, богати на протеин

Богати на протеин плодове са кокос и авокадо. Освен протеин те набавят на тялото ни и много полезни мазнини, от които то има нужда.

Зеленчуци

ТОП храни, богати на протеин

Пример за протеинови зеленчуци са два зелени такива - броколи и грах. Броколите са перфектна гарнитура към всякакво месо, а грахът е чудесно допълнение към някоя от любимите ни яхнии и ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest