gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Няколко причини да консумирате пресен чесън

Няколко причини да консумирате пресен чесън

Няколко причини да консумирате пресен чесън
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Чесънът може и да ви затрудни да направите добро впечатление при първа среща, но пък за успокоение ще преживеете любовния си провал, защото, хапвайки от лютивия зеленчук, вие си набавяте огромни дози здраве директно от природата.

Шегата настрана, чесънът е може би зеленчукът с най-много здравословни ползи от всички останали. С него можем да лекуваме всичко – от настинка, през коремни болки до изгаряния. Повечето хора смятат, че чесънът има най-много лековити свойства, когато е зрял. Истината е, че зеленият му еквивалент е също толкова препоръчителен. Имайте предвид, че пресният чесън се консумира веднага след почистване. Не го оставяйте да престои, за да се възползвате максимално от неговите полезни свойства.

В пресния чесън има близо 100 активни съставки, които са полезни за човешкия организмът. Безспорно с най-благотворно влияние е алицинът. Той се съдържа в цитоплазмата на клетките на растението.

Алицинът и образувалите се от него серни съединения имат антисептични свойства срещу всички видове патогенни бактерии, вируси, гъбички и паразити, без да атакуват полезните чревни бактерии. Съдържанието на алицин е около два пъти по-голямо в зеления чесън отколкото в узрелия. Именно на този елемент се дължи и фактът, че чесънът подпомага доброто сърдечно здраве. Той намалява нивата на лошия холестерол и кръвното налягане, което съдейства именно за това. Хапвайте пресен чесън за здраво сърце!

Пресният чесън подпомага доброто храносмилане. Зеленчукът съдейства за успокояване на стомаха, премахване на евентуални възпаления и други дразнения, които могат да предизвикат стомашен дискомфорт.

Няколко причини да консумирате пресен чесън

В пресния чесън има по-големи количества от витамините С и В, които възстановяват съединителната тъкан, засилват метаболизма и подпомагат правилното функциониране на щитовидната жлеза. Чесънът също съдържа огромни количества калций, фосфор и селен.

Пресният чесън дава също така защита срещу бактериални, вирусни, паразитни инфекции, укрепва имунната система. Доказано е, че той има свойството да прекъсва растежа на тумори.

Пресният чесън, особено на пролет, е идеално средство за детоксикация. Той пречиства повече от добре клетките от свободни радикали, благодарение на антиоксидантните си качества.

Пресният чесън също има важни кардиозащитни свойства, които могат да помогнат за намаляването на триглицеридите в кръвта, както и на холестерола от 5-15%. Чесънът може да защити и кръвните ви клетки и кръвоносни съдове от възпаления и оксидативен стрес. Той съдейства и за по-доброто кръвообращение в организма.

Много научни данни сочат, че именно ежедневната консумация на пресен чесън е по-добра защита за сърцето, отколкото когато зеленчукът е термично обработен или под друга форма.

Конкретни ползи от пресния чесън

1. Подобрява храносмилателните процеси - да, чесънът има противовъзпалително действие и консумацията му може да помогне за намаляване на дразненето и дискомфорта в стомашно-чревния тракт. Именно пресният чесън е една от храните, поддържащи баланса в храносмилателната система.

2. Заздравява сърцето - алицинът в чесъна намалява нивата на лошия холестерол и увеличава добрия в кръвта, което от своя страна помага за намаляване на кръвното налягане - така рискът от инфаркт и инсулт намалява.

3. Намалява риска от рак - алицинът е ценен за тялото и по отношение на противотуморната му активност. Тъй като съставката е мощен антиоксидант, тя намалява оксидативния стрес в тялото и помага за превенция не само на ракови заболявания, но и на различни хронични проблеми, които се превръщат в бич на модерното общество.

4. Подобрява кръвообращението - още една отлична причина за по-редовната консумация на пресен чесън. Благодарение на високото съдържание на витамин С в чесъна, организмът много по-лесно усвоява желязото и съответно кръвообращението е подобрено.

5. Засилва имунитета - пролетният пресен чесън е с отлични антибиотични свойства, които го правят идеален зеленчук за укрепване на имунната система. Може да се добавя навсякъде в пролетното меню - супи, салати, яхнии, запеканки и каквото още се сетите. Разбира се, най-добре е да го консумирате в прясно състояние, за да извлечете максималните ползи.

Сред другите ползи от консумацията на пресен чесън се нареждат защита срещу бактериални, вирусни и паразитни инфекции, пречистване на клетките от свободни радикали, пречистване на дебелото черво от токсини.

Уникалният състав на чесъна му отреждат заслужено място в списък на суперхраните. Той е леснодостъпен, евтин и лесен за приготвяне, така че, ако не страдата от индивидуална непоносимост към него, веднага го включете в здравословното си хранене. Възможно е да го приемате и под формата на добавки, но прясната му естествена форма е най-добрият избор.

Съхраняване на пресен чесън

Най-добрият начин за съхранение на пресния чесън е в съд - открит или съвсем леко покрит, на хладно и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина и топлина. Така се предпазва от покълване и се запазват най-добре полезните му вещества. Не е небходимо да се съхранява в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest