gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да почистим котлоните?

Как да почистим котлоните?

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532480
Почистване
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Има много начини да почистим котлоните, без да използваме препарати. Съществуват редица практики за отстраняване на досадни петна по лесен и евтин начин

Важно условия преди да започнете почистването на котлоните, независимо от вида им, е те да бъдат напълно изстинали. В противен случай средството за почистване ще загори и ще се разнесе неприятна миризма. Също така ще си създадете допълнително място за почистване.

Обикновените котлони можем да почистим със сода за хляб, без дори да търкаме. Просто поръсваме около котлоните със сода бикарбонат и оставяме около 30 минути. След това само забърсваме с кърпа. Не е желателно да слагаме вода, особено в големи количества, защото така намаляваме действието на содата.

Сода

Стъклокерамичните котлони можете също да почистите със сода, малко препарат за чинии, хавлиена кърпа и вода. Няма да се налага да търкате и със сигурност няма да нараните стъклокерамичния плот. Поръсете със сода на замърсените участъци и покрийте с хавлиена кърпа, натопена във вода с препарат за чинии и изстискана. След 15 минути забършете.

Препоръчително е да използвате микрофибърни кърпи, а не обикновените гъби.

Освен сода бихте могли да използвате и винен оцет, пресен лимон или лимонов сок. Всички те са прекрасни за почистване на керамичните плотове, без да ги надраскват и нараняват.

Просто нанесете върху замърсения участък и оставете за 15 минути, за да подейства. След това забършете с влажна кърпа. Ако се налага, повторете. Накрая забършете и със суха кърпа.

Газовите котлони е желателно да почистваме всеки ден. Достатъчна е кърпа, напоена с вода и препарат за съдове. При по-стари замърсявания се налага използването на по-силни препарати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest