Как се почиства риба щука?
Kako očistiti štuku?Как чистить щуку
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се почиства риба щука?

Как се почиства риба щука?

Как се почиства риба щука?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Щуката е едра хищна риба, която е широко разпространена у нас. Може да се срещне почти навсякъде- в Азия, Америка и Европа. Щуката има много добри кулинарни качества. Това я прави подходящо допълнение и съставка в много и различни рецепти.

Месото ѝ е малко сухо, но много крехко. По-малките представители на щуката се пържат, а по-големите се режат на по-едри парчета и могат да се пекат, варят, опушват, панират и др. Щуката си пасва идеално с копър, сметана, лимони и лук. В някои държави я поднасят, комбинирана с кисело зеле. Вкусът на месото може да се съчетае с пикантни сосве и подправки.

Преди обаче да решим да я приготвим, трябва да знаем как да си я почистим. На много малко хора е известна тайната за почистването на щуката. Ние обаче ще ви я разкрием. Чистенето на щука е доста досаден процес, както и чистенето на повечето видове риба.

Първото, което трябва да направите, е да я измиете под течаща вода, за да премахнете полепналите боклуци по нея, както и найната естествена слуз. След това трябва да премахнете люспите.

Това става като сложите рибата на кухненския плот и с помощта на остър нож ги изтържете, като почнете от главата и стигнете бавно до опашката. След това премахнете опашката и гръбната перка.

Направете един разрез в корема, като започнете отново от главата и постепенно стигнете до опашката. След като сте разтворили корема, премахнете вътрешностите на щуката. Премахнете главата накрая и отново измийте рибата.

Как се почиства риба щука?

В процеса на подготовка на рибата за по-нататъшна обработка, има някои неща, които задължитгелно трябва да знаете. Трябва да разполагате с много остър нож и вода. Както споменахме по тялото на щуката има много слуз. За да я премахнете ще ви трябва много вода и търпение.

За да не разпилявате люспите навсякъде, трябва задължително да държите ножа под ъгъл. Това значително ще ви улесни. Разрезите в корема трябва да бъдат много внимателни. Ако вкарате ножа по-дълбоко има опасност да спукате жлъчния мехур, което ще доведе до неприятен вкус и мирис на месото.

Когато погледнете вътрешната страна в близост до гръбначния стълб можете да видите тънък прозрачен слой, при който има малки кръвни съсиреци. Тези съсиреци, както и прозрачният слой, трябва да бъдат премахнати. Знаете ли тези основни правила при чистенето на щука, значи вече знаете и тайната и ще може да прилагате тези съвети в дома си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest