gotvach.bg»Статии»Любопитно»История на готварската печка

История на готварската печка

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1323577
История на готварската печка
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Кухненската печка, често наричана просто печка или готварска печка, е кухненски уред, предназначен за приготвяне на храна. Печките в кухнята разчитат на директна топлина за процеса на готвене и могат да съдържат и фурна, използвана за печене. Готварските печки се загряват чрез изгаряне на дърва или въглен; "газови печки" се нагряват с газ; и "електрически печки" с електричество.

Печката е най-употребяваният домакински уред от дълбока древност. Ранните глинени печки, които затварят огъня напълно, са били известни още по времето на китайската династия Цин (221 г. пр.н.е.-206/207 г. пр. Хр.) и подобен дизайн, известен като камадо (か ま ど), се появява в периода Кофун (3-ти и 6-ти век) в Япония. Тези печки биват зареждани с дърва или въглен през дупка отпред. Китай, Корея и Япония откриват закритите печки много по-рано от западните цивилизации.

Преди 18-ти век в Европа хората са готвили на открити огнища, заредени с дърва. През Средновековието се появяват огнища с висока талия и първите комини, така че готвачите вече не трябва да коленичат или да седят, за да се хранят или да готвят. Готвенето се извършвало главно в котли, висящи над огъня. Топлината се регулира чрез поставяне на котела по-високо или по-ниско от огъня.

Отворените огнища и пещи имали три основни недостатъка, които породили еволюционна поредица от подобрения от 16 век нататък: това било опасно, предизвиквали много дим и топлинната ефективност била слаба. Направени са опити за затварянето на огъня, за да се използва по-добре топлината, която се генерира, и по този начин да се намали консумацията на дървесина. Ранен стадий били печки, наподобяващи камина: огънят бива затворен от три страни с тухлени стени и покрит с желязна плоча. Тази техника също е причинила промяна в кухненските съдове, използвани за готвене, тъй като вместо котлите се изискват плоски съдове.

История на готварската печка

Първият дизайн, който изцяло затваря огъня, е печката от 1735 Castrol, построена от френския архитект François de Cuvilliés. Тази печка е зидана конструкция с няколко дупки, покрити с перфорирани железни плочи. Близо до края на XVIII век, дизайнът е усъвършенстван и се подобрява топлинната ефективност още повече.

Значително подобрение в технологията на горивата идва с появата на газ. Първите газови печки са разработени още през 1820-те, но те остават изолирани експерименти. Джеймс Шарп е патентовал газовата печка в Нортхемптън, Англия през 1826 г. и открива фабрика за печки на газ през 1836 г. Изобретението му е пуснато в продажба от фирмата Smith & Philips през 1828 г.

След като електроенергията бива широко и икономически достъпна, електрическите печки стават популярна алтернатива на уредите за изгаряне на гориво. Едно от първите такива устройства е патентовано от канадския изобретател Томас Ахеарн през 1892 г. Електрическата печка е показана на панаира в Чикаго през 1893 г., където е показана електрифицирана модерна кухня.

За разлика от газовата печка, в началото електрическата печка е била бавна, това отчасти се дължало на непознатите технологии и необходимостта градовете да бъдат електрифицирани. Ранните електрически печки не са били задоволителни поради цената на електроенергията (в сравнение с дървесината, въглищата или градския газ), ограничената мощност на електроснабдителната компания, лошото регулиране на температурата и краткия живот на отоплителните елементи.

История на готварската печка

Газовата печка от висок клас, наречена "печка" AGA, е изобретена през 1922 г. от шведския носител на Нобелова награда Густаф Дален. Густаф Дален е загубил зрението си при експлозия, докато развива по-ранното си изобретение - порест субстрат за съхранение на газове - Агамасан. Принуден да остане у дома, Дален открил, че съпругата му е изтощена от готвенето. Въпреки че е сляп, той се стреми да разработи нова печка, която е в състояние да предлага разнообразни кулинарни техники и лесна за използване.

Приемайки принципа за съхранение на топлината, той комбинира един източник на топлина, две големи котлона и две фурни в една единица: АГА готварска печка. Печката е въведена в Англия през 1929 г.

Микровълновата печка е разработена през 40-те години на миналия век и използва микровълнова радиация за директно загряване на водата, задържана в храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest