gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Да отгледаме кресон в домашни условия

Да отгледаме кресон в домашни условия

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532623
Да отгледаме кресон в домашни условия
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Кресонът е растение, което можете лесно да отглеждате в домашни условия. Можете да го държите на балкона или на перваза на прозореца. За да расте се нуждае от топлина и светлина.

Кресонът има нужда и от много вода и затова го наричат водно растение. Семенцата му лесно покълват и само за няклко дни порастват до 10 сантиметра. Можете да поставите семенцата върху навлажнена салфетка или мокро памуче.

Семенцата бързо прорастват и съвсем скоро ще можете да го засадите в саксия и да използвате листата му за откусяване на различни храни. Кресонът има много тънко и нежно стъбло, но пък ароматът му е много силен. Той е подходящ за подправка към салати и супи, но заради силният си аромат не се използва самостоятелно. И листата и стъблото се използват за овкусяване на различни ястия.

Кресонът e от групата на едногодишните растения. Има силен и много характерен аромат. Расте бързо и достига височина до 90 сантиметра. В листата му се съдържа вещество, което отделя етерично масло. Вкусът на листата му е леко лют. Важно е да знаете, че листатата му трябва да се използват само пресни, най-добре току що отрязани. Когато се изсушат те губят полезните си свойства. Листата на кресона съдържат витамин А, витамин D и витамин С.

Кресонът има редица полезни и лечебни свойства. Съдържа минерали и витамини и затова се използва освен като подправка и като билка. Може да се използва при кашлица, подут стомах, проблеми с храносмилателната система, има отхрачващо действие и при бронхит. Също така кресонът засилва имунната система и помага по-лесно да се справяме с настинките и гриповете. Също така помага за пречистване на токсините от тялото и действа диуретично.

Да отгледаме кресон в домашни условия

Кресонът е влаголюбиво растение. Нуждае се от често поливане и слънчева светлина. Също така се нуждае и от топлина. Кресонът е растение, което не издържа на студ. Затова е подходящо да бъде засаден през пролетта, когато не се очаква вече температурите да падат.

Това е в случай, че го отглеждате на открито, например в градина. Ако го отглеждате вкъщи в саксия, то тогава няма точно определено време, в което да го засадите, стига да му осигурите топлина, светлина и редовно поливане.

След като го засадите е необходимо да изчакате само месец и листата и стъблата са готови за използване. Ако се грижите добре за растението ще имате свежа подправка за дълго време и в големи количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest