gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от лешниците

Здравословни ползи от лешниците

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1323464
Здравословни ползи от лешниците
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Не е чудно, че ядките от дървета са едни от най-богатите на хранителни вещества закуски, които можете да изберете да добавите към вашата диета. В свят, пълен с прекалено мазнини и консерванти ядки като лешниците са добро и питателно решение.

Лешниците са богати на протеини, фибри, ненаситени мазнини и много други важни витамини и минерали. Лешниците съдържат съединения, които могат да се борят със сърдечни заболявания и диабет, да повишат мозъчната функция и дори да ви помогнат да отслабнете.

1. Подобряват здравето на сърцето

Черупковите плодове са добре познат борец в борбата срещу сърдечните заболявания, а лешниците не са изключение. Има няколко витамина и минерала, които се намират в лешниците, които подобряват здравето на сърцето. Освен че са голям източник на фибри, те съдържат голямо количество мононенаситени мастни киселини, които помагат за намаляване на LDL холестерола (лошия вид) и повишават HDL холестерола (добрия вид). Лешниците също съдържат значително количество магнезий, което помага да се регулират балансът на калций и калий и е от решаващо значение за кръвното налягане.

2. Лешниците контролират диабета

Когато се налага да пазите диета при диабет, е важно да се съсредоточите върху избора на мононенаситени мазнини над трансмазнини или наситени мазнини. Лешниците са чудесен източник на тези добри мазнини и яденето на лешници като заместител на по-вредните "лоши" мазни храни е чудесен начин да се гарантира, че ще спечелите ползите от добрите мазнини, без да се притеснявате за теглото си.

В проучване от 2015 г., публикувано в Американското списание за клинично хранене, се появи интересен резултат по отношение на това как реагират диабетици, когато допълват ежедневното си хранене с дървесни ядки. Подобно на други проучвания, се стига до заключението, че хората, с повишена консумация на ядки в диетата си, са намалили нивата на холестерола. Изненадващата променлива е, че по-високите дози от ядки осигуряват по-силен ефект върху диабетиците, правейки повече за понижаване на липидите в кръвта, отколкото при хора, които не са диабетици.

Здравословни ползи от лешниците

3. Пълни са с антиоксиданти

Лешниците имат много витамини и минерали, които са мощни антиоксиданти. Антиоксидантите унищожават вредните свободни радикали в организма и помагат за предотвратяване на сериозни заболявания като рак и сърдечни заболявания. Лешниците са чудесен източник на витамин Е, който помага за борба със стареенето.

4. Стимулират мозъка

Те са пълни с елементи, които могат да подобрят мозъчната и когнитивната функция и да помогнат за предотвратяване на дегенеративни заболявания на по-късен в живота. Поради високите нива на витамин Е, манган, тиамин, фолиева киселина и мастни киселини, диетата, допълнена с лешници, може да помогне на мозъка ви да работи по най-добрия начин, правейки лешниците отлични мозъчни храни.

Установено е, че манганът играе важна роля и в мозъчната активност, свързана с когнитивната функция. Тиаминът обикновено се нарича "нервен витамин" и играе важна роля в нервната функция на цялото тяло. Ето защо дефицитът на тиамин може да навреди на мозъка. Високите нива на мастните киселини и протеините помагат на нервната система и също така помагат за борба с депресията.

5. Борят се със затлъстяването

Здравословни ползи от лешниците

Лешниците са големи стимуланти за здравословен метаболизъм в тялото. Индивидите, които консумират големи количества дървесни ядки, показват по-високи нива на загуба на тегло поради засилване на метаболизма. Тиаминът играе основна роля в поддържането на здравословен метаболизъм. Той помага да се превърнат въглехидратите в глюкоза, която е източникът на енергия, която тялото използва за работа. Тиаминът също помага за производство на нови червени кръвни клетки.

6. Здрава кожа и коса

Голямото количество витамин Е в лешниците допринася за поддържането на здрава кожа и коса. Антиоксидантните способности на витамин Е могат да предотвратят увреждания от ултравиолетови лъчи или цигарен дим. Витамин Е е доказано, че спомага за лечение на белези, акне и бръчки, благодарение на способността си да регенерира кожните клетки.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest