Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при готвене на мусака

Тънкости при готвене на мусака

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
28315
Българска мусака

Мусаката е едно от основните български ястия. Макарче в други балкански държави като Гърция например тя също се счита за част от националната кухня, нашенската мусака си има някои основни тънкости. Тук ще разкрием точно какви са.

На първо място продуктите, с които готвите, трябва да бъдат качествени. Без съмнение това е критерий, който важи за всяка една гозба, за да бъде сполучлива. Убедете се, че картофите, които използвате и които са основната съставка на мусаката, са от хубав сорт, по възможност - домашни.

Друга хитрост е овкусяването и подготвянето на каймата - кимионът е задължителен, а за истински балкански вкус прибавете ронена чубрица. За да не стане каймата на бучки, а да се разпредели равномерно на трохи, има две тънкости: едната е каймата да се размие в хладка вода и тогава да се прибави към останалите продукти. Другата тайна е да запържите каймата, като към нея добавите малко доматено пюре за повече вкус.

За да не се разпада мусаката, тя трябва да стои стегната, а картофчетата цели, а не като пюре. За да стане това, гозбата се пече на по-ниска температура, но по-продължително време, докато изври цялата сложена вода. Правилото гласи, че преди да се сложи във фурната, водата трябва да покрива почти цялата смес, но картофите отгоре да останат без вода.

Истината е, че както и да приготвите една мусака, нейният завършек ще си остане заливката. Именно тук много домакини и готвачи срещат трудности, тъй като често пъти тя се пука или попива в картофите, прегаря или не бухва.

За да стане хубава и пухкава, една заливка за мусака се нуждае от сода - половин чаена лъжичка е напълно достатъчна. Тя задължително се погасява в киселото мляко.

Друго важно нещо за заливката е яйцата да се разбъркат изключително добре, тъй като те също спомагат за надигането. Брашното я споява и е добре да се пресее преди това.

Мусаката е страхотно ястие за делници и празници. Най-голямата тънкост при приготвянето ѝ обаче се учи с времето - практика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Yordanka Vasileva
Yordanka Vasileva
12.08.2023 10:26
В каймата добавям малко вода веднага след като я сложа да се пържи и не се получават буци.
0
0