Как се отглеждат нектарини
Kako se gaje nektarineКак выращивают нектарины
Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как се отглеждат нектарини

Как се отглеждат нектарини

Нектарини

Нектарина или прасковен плод е вид праскова с гладка кожа като слива. В Китай нектарините се отглеждат повече от 2000 години. В Европа първото описание на нектарини се появява в XIV век. Днес, в промишлен мащаб, нектарините се отглеждат край Средиземно море - в Италия, Тунис, Гърция, Кипър и страните от бивша Югославия.

Нектарините са по-устойчиви на заболявания и вредни насекоми, отколкото прасковите, а зимите разновидности са подходящи за отглеждане дори в по-студени райони.

Досега няма яснота по въпроса, естествено или в резултат на подбор, се е появило това растение. Има обаче твърдения, че прасковите имат понякога плодове като нектарини и обратното.

Засаждане на нектарини

Колкото по-южен район обитавате, толкова повече причини имате да засадите нектарините през есента. В райони със студена зима за предпочитане е пролетното засаждане.

Оптималната почва за нектарина е глинеста и пясъчно-глинеста почва, а най-лошият вариант са тежките глинести почви. Не са подходящи за посевни площи с нектарини такива почви, където подземните води са твърде близо до повърхността, както и тези, на които наскоро са отглеждани пъпеши, детелина и ягоди.

Тогава рискът от инфекция с вертикалиум е прекалено голям. Най-доброто място за нектарина е южно ориентирано място, където слънцето няма да бъде блокирано от сгради и други дървета.

Нектарината не трябва да е на сянка повече от 1, 5-2 часа на ден. Съседство с праскова също е нежелателно, тъй като вероятността за инфекция на нектарина с гъбични заболявания се увеличава, дори и тези, които не причиняват голяма вреда на прасковата.

Нектарини

Грижи за нектарините през пролетта

В средата на април набъбналите пъпки на нектарините се третират от вредители Carbophos. Когато пъпките от върха на листа са се показали, се извършва обработка на дръвчетата с 3-процентов бордолезов разтвор.

Когато пъпки се появят на дървото, се извършва формиране на короната. В същото време е необходимо да се третира едновременно и за гъбички и вредители, с препарати, съдържащи мед, но те не могат да се прилагат по време на активен растеж. След цъфтежа обработката на нектарина трябва да се повтори.

Грижа за нектарините през лятото

Нектарините през лятото имат голяма нужда от поливане. Броят на напояването и консумацията на вода пряко зависи от климатичните условия.

За борба с къдравите листа на нектарините през летния период, се третират с разтвор на Delan или други препарати с подобно действие два или три пъти.

Грижа за нектарините през есента

Тъй като през зимата устойчивостта на цветните пъпки зависи от количеството на водата в почвата по време на полагането им, нектарините през август или септември трябва да се поливат обилно - веднага след като приберете цялата култура.

За да се предотврати гъбични заболявания в началото на октомври, преди листата да започнат да променят цвета си, напръскайте с бордолезов разтвор.

След листопада, в края на октомври или началото на ноември, районът около дървото се почиства чрез премахване на сухите листа и други растителни остатъци, които провеждат през зимата вредителите. След поливане, нектаринът се третира срещу гъбични заболявания с меден сулфат.

Зимуване на нектарините

След като всички есенни дейности (почистване на място, зареждане на вода за напояване, торене и лечение) преди появата на първите студове е добре да се направи зимна завивка. Това може да бъде слама, върхове, торф, стърготини или суха зеленина. Не поставяйте мулч във влажно време, защото под него кореновата шийка може да започне да гние. Стеблото и скелетните клони на нектарина за през зимата е желателно да се третират с вар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest