gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Дива Ферментация на Зеленчуците

Дива Ферментация на Зеленчуците

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532664

Дива ферментация на зеленчуците е естествена ферментация. По този начин зеленчуците запазват полезните си качества. След естествена ферментация зеленчуците са богати на пробиотици, витамини и ензими. Те са много полезни за чревната флора, възстановяване и поддържане на чревният баланс.

Чрез естествената ферментация зеленчуците остават сурови, увеличават се полезните им вещества и ензими и за изключително полезни за здравето ни.

За сравнение: зеленчуците в туршиите нямат пробиотици, имат висококиселинно pH, витамините, ензимите и останалите ценни вещества са силно намалени като количество, водят до повишен риск от рак на хранопровода.

На дива ферментация можем да подложим на практика всеки зеленчук от нашата градина. Накратко как се прави това: зеленчуците се нарязват и се подреждат в буркани. Добавят се билки и подправки и се заливат с хладка вода, която предварително сте кипнали с морска сол. Зеленчуците трябва да са покрити с водата, за да не мухлясат. Бурканите не се затварят плътно, но се покриват, за да не влиза прах в тях.

След третия ден опитайте зеленчуците и преценете дали ви допадат на вкус. Това можете да правите всеки ден, докато установите че вкусът е най-близко до вашия. Когато зеленчуците достигнат желания от вас вкус затворете бурканите плътно и съхранявайте в хладилник. Така ще имате естествени пробиотици и полезни и вкусни зеленчуци, в които са съхранени всички полезни вещества.

Полезната туршия или зеленчуците след дива ферментация съдържат множество млечно-кисели бактерии. Те създават естествена кисела пробиотична среда. Тя пази зеленчуците от разваляне и се отразява прекрасно на нашето здраве.

След естествена ферментация зеленчуците са био усвоими за организма. Увеличава се съдържанието им на витамини и ензими. Консумирането на естествено ферментирали зеленчуци спомага да се усвояват по-пълноценно полезните вещества от другите храни, които консумирате, а също така и спомага за по-бързото им разграждане.

Този вид ферментация е малко по-бавен от класическото приготвяне на туршии, но ползите за организма са много. Естествено ферментиралите зеленчуци имат много по-кратка годност, но чрез тях си набавяме витамини и пробиотици през цялата година. Това помага на организма да бъде устойчив на бактерии и вируси. Така имунната ни система е силна и готова да се справи с всеки вирус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати