Как да си опушим сьомга
Kako da dimite lososКак коптить лосось
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си опушим сьомга

Как да си опушим сьомга

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532365
Как да си опушим сьомга
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Домашно пушена сьомга можем да си приготвим и без да имаме уред за опушване. Това е най-лесният начин, но почти никой няма вкъщи подобен уред. В домашни условия не бихте го използвали често и затова е логично да нямате.

Лекарите съветват да избягвате честата консумация на пушена сьомга. Ако рибата не е опушена на огън, тя може да е носител на листериоза. Листериозата е инфекциозно заболяване и протича много тежко за болния. Често е придружено с пневмония, хепатит и други.

Според много изследвания консумацията на пушена и солена риба води до увеличен риск от левкемия. Затова е добре да ограничите консумацията на солени пушени меса и риба.

Пушената сьомга можете да направите лесно и вкъщи. За целта са ви нужни дълбок съд, скара, която се побира в него, и капак. Също така ще Ви трябват стърготини, които можете да купите или да вземете от някой познат, който се занимава с дървообработване.

Как да си опушим сьомга

Стърготините трябва да са от чисто дърво, без да е обработвано с химикали и да бъдат ситни. Ще Ви трябват и чаша суров ориз и подправки (копър, розмарин и естрагон).

Преди да започнете процеса на опушването на сьомгата, трябва да я овкусите със сол и черен пипер. След това вземете дълбокия съд и на дъното му сложете фолио. Върху него сложете стърготините, ориза и подправките. Смесете ги добре и поставете скарата в съда. Върху скарата сложете рибата и я покрийте с друг лист фолио.

Отгоре сложете капака на съда и го сложете на силен котлон. Когато започне да пуши намалете котлона. Времето, за което се опушва сьомгата, е около 20 минути, като може след като минат 10 минути да я обърнете, за да се опуши по-добре и да има равномерен цвят от двете страни.

Когато рибата е готова махнете капака и я оставете на открито.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest