gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да използваме стевия

Как да използваме стевия

Стевия
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Стевията е заместител на захарта, но е без калории. Създадена е от растението стевия. Стевията е популярна сред любителите на здравословното хранене, спазващите диета и диабетиците, защото не повишава нивата на кръвната захар. Ето как можете да я използвате и в своята кухня.

Метод 1 - Използване на стевия в течна или прахообразна форма

Използвайте чисти капки стевия. Може би най-популярният начин да се използва стевия е в нейната течна форма. Няколко капки стевия могат да се използват за заместване на 1-2 чаени лъжички бяла захар. Използвайте капки стевия в напитки (горещи или студени), сосове, салати или супи. Стевията може да има малко горчив вкус. Експериментирайте с броя на капките, за да получите оптимална сладост с минимален послевкус.

Друг популярен начин за използване на стевия е в нейната чиста форма на прах. Тази усъвършенствана стевия изглежда подобно на захарта и може да се използва навсякъде, където обикновено се използва прахообразен подсладител. Прахът от екстракт от стевия е по-концентрирам от захарта. Често използваната пропорция е 2:1 – захар:стевия. Или ако сте използвали 1 чаша захар, сега ще ползвате ½ чаша стевия.

Прахът от екстракт от стевия може да се използва в напитки (горещи или студени) и зърнени храни.

Стевията на прах може да се използва за заместване на захарта при печене. Когато печете със стевия, трябва да използвате 1/2 количеството захар, което обикновено използвате (или дори по-малко). Това означава, че ще трябва да добавите повече брашно и течност, за да компенсирате тази разлика.

Печене със стевия

Когато току-що започвате, най-добре е да търсите рецепти за печене, базирани на стевия.

Въпреки че стевия може да възпроизведе сладостта на захарта, тя не може да се карамелизира. Така че, имайте го предвид, за да не останете разочаровани.

Прочетете всички етикети и избягвайте добавките. Много опаковки със стевия съдържат допълнителни добавки - като захароза или аспартам. Тези добавки често са изкуствени и (за разлика от чистата стевия) могат да имат отрицателен ефект върху кръвната ви захар.

Метод 2 – Използвайте пресни листа от стевия

Използвайте листа стевия, за да подсладите чая. Ако имате достъп до прясно растение стевия, можете да използвате свежи листа стевия като подсладител. Това ви помага да премахнете наличието на добавки и да спестите пари. За да подсладите чаша горещ чай, просто вземете 1-4 малки листа от вашето растение и ги поставете в гореща вода с пакетчето чай. Премахнете листата след няколко минути.

Въпреки че е използван по целия свят от хиляди години, нерафинираният лист стевия не е одобрен като добавка в храната от Агенция за контрол на храните и лекарствата. Преди да използвате листа стевия в храната или напитката, най-добре е да се консултирате с вашия лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest