Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Макароните са изобретени в Древен Египет

Макароните са изобретени в Древен Египет

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Спагети

За да извлечем максимум полза и вкус от макароните, трябва да знаем кой вид за какво е предназначен. Макароните, според предания, са измислени още от древните египтяни.

След смъртта на египтянин близките му слагали до тленните му останки нещо като юфка, за да има с какво да се храни в царството на мъртвите. Според друга версия макароните са се появили в Япония или Китай.

И днес в Япония на Нова година се сервират много дълги тестени сушени изделия, за да бъде животът на всички участници в празника по-дълъг. Според някои историци появата на макароните в Европа дължим на Марко Поло, който ги донесъл от Китай.

Много специалисти пък са убедени, че европейците сами са измислили макароните. Факт е, че появата на много видове макарони, както и на сосовете, с които се сервират, дължим на италианците.

Вкусните тестени изделия, които винаги трябва да се варят, са полезни за настроението, защото съдържат витамини от групата В. Така те помагат да се справим със стрес и с главоболие.

Макарони

А аминокиселината триптофан, която се съдържа в спагетите, помага на тялото ни да се справи лесно с депресия. Витамин Е, който се съдържа в макароните, предпазва от бръчки.

И така, какви са видовете макарони? На първо място са спиралите. Това са ротини, които представляват много къси спиралки, като малки пружинки. Консумират се студени и топли с гъсти сосове и в салати.

Фузили – по дълги спирали, които могат да се добавят в супа и да се сервират с всички видове сос. Кухите макарони са представени най-вече от диталини. Това са малки, много къси тръбички, на италиански означават „напръстник”.

Използват се за супи и салати. Канелони – едри тръби, които се пълнят с месни плънки и се пекат, след като са заляти със сос. Печутеле – дълги, тънки кухи макарони, които могат да заменят спагетите.

От дългите макарони най-популярни са капелини – много дълги и много тънки. Понякога ги наричат ангелски коси. Сервират се само горещи, с лек сос, бульон или само със зехтин и сварени зеленчуци.

Канелони

Фетучини – дълги, плоски и широки макарони, които се сервират горещи или студени, задължително с гъст сос. Спагети – в превод означават „малки въженца” и се поднасят горещи с всевъзможни сосове.

Лазаня – дълги и много широки макарони, като листове. Редят се на слоеве, между които се слага плънка и сос, след което се запичат. Невъзможно е да сервирате макарони без сос.

Италианците използват за направата на сосове всичко, което имат подръка – месо, морски дарове, зеленчуци, зехтин, сметана. Но трябва да се спазва правилото – колкото са по-дълги и по-тънки макароните, толкова по-рядък трябва да е сосът.

Сред сосовете има популярни в цял свят, без които не може да си представим спагетите. Това са сос болонезе, направен от кайма и домати. Следва го сос карбонара, приготвен от сметана, бекон и бяло вино.

Сос фрути ди маре е с морски дарове, а диабло е лют. Салса ди помидоро е доматен сос, който се приготвя на бавен огън от домати, в които се добавя накрая малко босилек.

Кашкавалът и сиренето са подходяща добавка за всички видове макарони освен за тези, които се сервират с морски дарове. Кашкавалът за горещи макарони и спагети трябва да е твърд, като класическия пармезан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest