gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Видове Телешки Стекове

Видове Телешки Стекове

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
28458
Т-боун стек
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Телешкото месо е едно от най-вкусните, но същевременно и най-трудно за приготвяне меса. Различните видове пържоли при телешкото имат различен вид технология на приготвяне, различна температура, при която се извършва термичната обработка, индивидуален начин на рязане на самото месо, както и много други особености.

В тази статия ще разясним основните видове телешки стекове и разбира се тези, които са най-скъпи и считани за връх в кулинарията.

1. Стек Т-боун

Този вид пържола е много специфична, защото тя е единствената по рода си, която е придружена с кост. Този вид стекове са доста популярни и можете да си ги поръчате в почти всеки по-изискан ресторант. Междувременно сами по себе си са доста вкусни, тъй като костта в тях не им позволява да бъдат сухи дори след термичната обработка.

2. Стек Филе

Стек Филе

Той също е доста разпространен в кулинарните среди и дори по-достъпен от предходния вид. Има хиляди разновидности за приготвянето на подобен стек. Той няма кост в себе си, но месото и тук не е сухо, тъй като не е само мускул като следващия вид.

3. Филе Миньон

Филе Миньон

Някои твърдят, че това е най-скъпото говеждо месо. Безспорно то е един от водещите стекове в йерархията на телешкото месо. Филе Миньон е изцяло от мускула на животното. Тези пържоли са малки по размер, тъй като и самият мускул не е голям. Характерно при тях е отличаващият се вкус, който не може да се сбърка с нищо друго.

4. Антрекот

Антрекот
Снимка: Yordanka Kovacheva

Този вид стек е известен под много наименования - Рибай стек, Скоч филе и други. Наименованието му идва от там, че месото е от ребрената част на животното, което означава, че пържолата е доста цветна поради слоевете мазнини в него. Затова и много кулинари наричат този вид пържола мраморна.

5. Говеждо Кобе

Wagyu телешко

Това месо се счита за върха на пирамидата при стековете. Твърди се, че телетата, които се подготвят за тези стекове, се хранят със специални ястия, а тяхната кожа и мускули системно се масажират, за да бъде крехко месото, когато се заколят. Счита се, че най-доброто говеждо кобе се произвежда в Япония, където се отглежда специална порода Говеда Wagyu. Цените на кобето са наистина непоносими за средностатистическия човек. Една порция (200-300 г) струва около 100-150 лв., дори повече в зависимост от ресторанта.

Тук идва и един друг доста дискутиран въпрос - каква е разликата между телешкото и говеждото месо. Разликата е там, че телешко е месото от младите говеда, които не са навършили една година. Говеждото е месото на говедата над една годишна възраст (между 1 и 2 години).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest