gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Желязото през бременността

Желязото през бременността

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532497
Желязото през бременността
Сушилник за прибори и добро настроение
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
Виж ››

По време на бременността много често жените страдат от желязодефицитна анемия. Появява се най-вече при втора бременност и не започва още в началото на бременността. Желязодефицитна анемия се развива, когато не приемате достатъчно желязо с храната. Състоянието може да се подобри като приемате желязо под формата на хранителни добавки.

По време на бременността желязото е в недостиг в организма на майката, защото тя губи около 500 мг желязо. В организма на жената има запас от желязо, но той не е достатъчен, за да компенсира недостига. Затова по време на бременност е задължително майката да пие желязо под формата на хранителна добавка.

Недостигът на желязо в организма на бременната води след себе си риск и за майката и за бебето. В организма на майката често се появяват инфекции, голям е рискът от преждевременно раждане и има голяма вероятност бебето също да има недостиг на желязо, след като се роди. При недостиг на желязо в организма на берменната има риск детето да се роди с ниско тегло. За да се следи нивото на желязото в кръвта се правят две изследвания по време на бременността.

За правилното функциониране на плацентата, чрез която се храни бебето, е необходимо желязото да е в достатъчно количество в организма на бременната. Също така желязото е необходимо за оформянето на органите и тъканите на бебето. В първите три весеца от бременността се образува кръвта на бебето и неговата кръвоносна система. Това увеличава необходимостта от желязо в организма на майката.

Освен хранителни добавки, желязо може да си набавим и чрез храната. Подходящите храни са червените меса (говеждо, телешко, агнешко, свинско, козе и овче месо), пилешко месо, яйцата (белтъците), рибата, черен дроб, пълнозърнест хляб, зелени зеленчуци (спанак, коприва, салати и лапад), бобовите храни, червено цвекло, нар, домати, пъпеш и сушени плодове.

Желязото през бременността

За да се усвоява желязото от храната е препоръчително да се консумират повече храни, съдържащи витамин С. По време на бременността е добре да избягвате кафето, млякото и жълтъците, защото те пречат на усвояването на желязото в организма на бременната.

Когато майката е вегетарианка, тя може да си набавя желязо от много и различни растителни храни. Такива са: овесени ядки, пълнозърнест хляб, броколи, боб, варено жито, соя, леща, спанак, лапад, коприва, грах, какао, сушени плодове, както и сурови плодове и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest