Митове за приготвянето на паста
Mitovi o pripremi testenina
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Митове за приготвянето на паста

Митове за приготвянето на паста

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
43373
паста
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Приготвянето на паста изглежда като едно от най-лесните неща: да сложиш да заври вода, да пуснеш вътре някакви макаронени изделия, да си засечеш времето, отбелязано на опаковката, и готово. Сипваш в няколко чинии, заливаш със сос и вечерята ти е готова. Простичко, нали?

Всъщност истината е малко по-различна и погрешните схващания за приготвянето на тази италианска храна са много. Тук ще говорим за няколко метода, които италианците приемат за общо познание, а ние по-скоро за новина.

1. Ако не добавяте мазнина към водата за готвене, тестените изделия ще се слепят.

Всъщност единственото нещо, което се случва, когато прибавите мазнина към водата, е да не позволите сосът да се слепи с пастата и разбира се да я похабите. Всичко, от което се нуждаете, за да сте сигурни, че тестените изделия няма да се слепват, докато готвите са: да се уверите, че в съда има много вода; да разбърквате по време на готвене; да се уверите, че водата е завряла, когато добавяте макаронените изделия.

2. Нямате нужда от много вода за готвене

спагети

Всъщност имате нужда. Препоръките варират, но обикновено се препоръчва между 4 и 6 литра вода за килограм паста. Това е необходимо на първо място, за да не се слепва пастата. На второ място така се разрежда нишестето, което се освобождава от тестените изделия, така че да не получите наистина лепкава макаронена вода, която отново може да причини слепване.

3. Не е необходимо водата да е завряла

Заврялата вода отново помага да се предотврати слепването на пастата ви, когато я добавите за първи път и по време на готвене, и ви помага да развиете подходящия пълноценен аромат, който трябва да имат добрите макаронени изделия.

4. Няма нужда да солите водата преди да сложите пастата

Мнозина не виждат нужда да солят водата, при положение, че после се соли пастата или сосът към нея и така постигат същия ефект. Но тук италианците не са съгласни. Ако не посолите водата вашите макарони или спагети ще са безвкусни и без аромат, понеже вкусът им няма да се развие правилно.

Митове за приготвянето на паста

5. Изплакнете пастата със студена вода след приготвяне

Наистина няма нужда да правите това, освен ако не планирате да използвате пастата в студена салата от макаронени изделия. В противен случай просто изплаквате скъпоценни нишестета и отново вашият сос няма да се задържа върху пастата.

Това са основните митове за приготвянето на тази иначе невероятна част от италианската кухня.Ако се чудите какво да сготвите за вечеря сега е моментът да ги изпробвате и да се убедите тяхната истинност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest