Скаридите - полезни или вредни?
Škampi - korisni ili štetniКреветки: польза и вред
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Скаридите - полезни или вредни?

Скаридите - полезни или вредни?

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532523
Скаридите - полезни или вредни?
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Скаридите са морски обитатели и са най-малките представители на ракообразните. Дължината ми е до 30 сантиметра, но най-често срещаните скариди в магазините са само 7-8 сантиметра. Големината на скаридата определя и цената ѝ.

За да сте сигурни, че скаридите са годни за консумация, обърнете внимание дали черупката им е влажна, да нямат жълтеникав цвят, да нямат черни петна по крачетата и глава да не е тъмна на цвят. Ако са жълти на цвят, значи са обработвани с химикали, ако пък имат бели ивици по тях, то това е знак, че са били дълбоко замразени.

В последните години търсенето на скариди се е увеличило многократно. Това води до неправилното отглеждане на скаридите с цел бързо отглеждане на голямо количество скариди. За съжаление в този случаи скаридите имат различни заболявания, третирани са с антибиотици и са опасни за нашето здраве.

Когато избирате скариди е добре да знаете, че дивите скариди съдържат протеини, които са полезни за нашия организъм.

Скаридите, отглеждани в изкуствени ферми, могат да причинят сериозни вреди на организма ни. Например, може да развием различни алергии, неврологични заболявания, да развием инфекции в организма и много други здравословни проблеми.

Много често крайният потребител няма възможност да получи информация за произхода на скаридите, които консумира. В заведенията, например, няма как да разберете с какъв произход са скаридите, дали са заразени, с какво са обработвани и какви ще бъдат последиците за организма ви.

С какво се третират скаридите

Скариди

Скаридите, които са внесени от различни страни, са третирани със забранени химикали и това може да доведе до сериозни последици за нашето тяло. Един от най-използваните химикали е органофосфат. Този химикал причинява главоболия, проблеми с паметта, токсичен е за бременните, може да увреди бебето и дори да доведе до неговата смърт.

Друг често използван химикал за обработката на скаридите във изкуствените ферми е противогъбичен агент, наречен малахитово зелено. При изследвани върху мишки е доказано, че води до появата на тумори. Ротенон е друг химикал, използван за скаридите. Той причинява дихателни проблеми и риск от Паркинсон.

Други химикали са органо-калаени съединения. Те причиняват проблеми в хормоналната ситема и наднормено тегло.

За да бъдат съхранени скаридите и да имат добър търговски вид, те се обработват и с консерванти. Те водят до появата на рак на гърдата и увреждат спермата при мъжете.

Фермите за скариди и изкуственото развъждане на огромни количества скариди е изключително вредно за рибите. За да се произведат половин килограм скариди и те да бъдат изхранени, е необходим повече от 1 килограм риба. Този факт води до спад в популациите на рибите.

Защо са полезни дивите скариди

Ползи от скариди

Скаридите, които не са от изкуствени ферми, са много полезни за нашия организъм. Те са богати на белтъци, аминокиселини, глутаминова киселина, лизин, лецитин и 14 мастни киселини.

Скаридите съдържат омега-3, които са много важни за сърцето и предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Друга киселина, която се съдържа в скаридите, е ейкозапентаеновата киселина. Тя е много важна за нервната ни система и за мозъка.

Докозахексаеновата киселина също е изключитилно полезна за мозъка на човека. Тя също влиза в състава на скаридите. Трите изброени киселини помагат при депресия, подобряват паметта и повишават концентрацията ни. Докозахексаеновата киселина е една от важните съставки на кърмата. Тя е отговорна за умственото развитие при бебетата. Това доказва полезните ѝ свойства за нашия организъм.

Освен мастни киселини скаридите съдържат и много витамини. Скаридите са богати на витамин С, витамин А, витамини от групата В (В1, В2, В3, В9 и 12). Също така скаридите съдържат калций, натрий, калий, желязо, магнезий, цинк, мед, фосфор, селен, йод и много други микроелементи. Йодът е изключително важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Състав на скариди

Други ползи за организма при редовна консумация на скариди е, че веществата в тях предпазват от рак и са много полезни за имунната ни система. Също така скаридите помагат за нормалната обмяна на веществата в организма и са полезни за ендокринната система.

Не на последно място, са и ползите са женската красота. Скаридите съдържат много витамини и минерали, което е важно за кожата, косата, ноктите и зъбите. Благодарение на състава на скаридите можем да изглеждаме по-дълго млади и красиви.

Затова редовно включвайте в менюто си:

- скариди с ориз;

- спагети със скариди;

- скариди на скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest