Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да алкализираме тялото си

Как да алкализираме тялото си

pH представлява показател, който показва съотношението между положително заредените водородни (киселинни) йони и отрицателно заредените (алкални). Нормално в здравия човешки организъм средата е неутрална или със стойност 7.

Стойности под 7 говорят за киселинност, а по-високите за алкалност. Ако тази неутралност се наруши, организмът става податлив на болести.

Повишената алкалност е вредна, но повишената киселинност е още по-вредна за клетките. Това е така, защото те остават без кислород, а нормалните клетки се развиват в кислородна среда.

Това води до намаляване на имунитета, предразположение към болести, нарушения в метаболизма и дори развитие на туморни клетки. По тази причина средата в човешкото тялото трябва да е леко алкална.

Но заседналият начин на живот, консумацията на кафе, алкохол, преработени мазнини, пържено и др. предразполагат към увеличаване на киселинноста в кръвта и телесните течности.

Най-лесно може да се алкализира организмът чрез водата. Това се постига с пиенето на алкална йонизирана вода. Още по-лесно е да направим водата за пиене алкална като изстискаме лимон в нея.

Друго основно правило е приема на алкална храна. За лимона вече споменахме, но можем да уточним, че той е една от храните с най-висока алкалност поради съдържанието на алкални микроелементи.

Друга храна с висока алкалност е кокосовото масло, тъй като е единствената мазнина, която не се окислява при пържене, а запазва алкалният си характер при топлинна обработка.

В списъкът на алкалните храни влизат спанак, тиквички, зелен боб, грах, морков, брюкселско зеле, бамя, маруля, бадеми, елда, сусам.

Безалкохолните газирани напитки са с огромно съдържание на захар, която е силно киселинна и поради тази причина те трябва да се избягват и заменят с чай или пресни сокове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирена
Ирена
17.05.2018 13:22
Пълни глупости, които можеш да подмина с лека ръка, ако не ставаше дума за човешкото здраве. Органите и системите в човешкото тяло имат и изискват различна киселинност за своето функциониране, т.е. тя не е една обща, както авторката компетентно твърди.

Единственото нещо, към което организмът има абсолютна нетърпимост, е промяната в алкално-киселинния баланс, защото протичането на химичните реакции зависи от него. Затова и го поддържа в тясната граница от – Както виждате толерансът е нищожен.

В този смисъл алкализиране или подкиселяване е възможно само на урината в резултат на изхвърлените от бъбреците излишни кисели или алкални еквиваленти с цел оставане в горепосочения диапазон. Да не говорим, че всеки, който е внимавал в часовете по химия знае, че смесването на алкални и киселинни вещества води до реакция на взаимно неутрализиране, а средата в стомаха е силно киселинна. И за да не изпадам в повече подробносте, за да поддръжката на pH баланса в организма ни се грижат основно черният дроб и белите дробове - т.е. достатъчно е просто да дишаме дълбоко и да не се занимаваме с глупости -тялото ни ще се погрижи за останалото.
0
0