pH представлява показател, който показва съотношението между положително заредените водородни (киселинни) йони и отрицателно заредените (алкални). Нормално в здравия човешки организъм средата е неутрална или със стойност 7.
Стойности под 7 говорят за киселинност, а по-високите за алкалност. Ако тази неутралност се наруши, организмът става податлив на болести.
Повишената алкалност е вредна, но повишената киселинност е още по-вредна за клетките. Това е така, защото те остават без кислород, а нормалните клетки се развиват в кислородна среда.
Това води до намаляване на имунитета, предразположение към болести, нарушения в метаболизма и дори развитие на туморни клетки. По тази причина средата в човешкото тялото трябва да е леко алкална.
Но заседналият начин на живот, консумацията на кафе, алкохол, преработени мазнини, пържено и др. предразполагат към увеличаване на киселинноста в кръвта и телесните течности.
Най-лесно може да се алкализира организмът чрез водата. Това се постига с пиенето на алкална йонизирана вода. Още по-лесно е да направим водата за пиене алкална като изстискаме лимон в нея.
Друго основно правило е приема на алкална храна. За лимона вече споменахме, но можем да уточним, че той е една от храните с най-висока алкалност поради съдържанието на алкални микроелементи.
Друга храна с висока алкалност е кокосовото масло, тъй като е единствената мазнина, която не се окислява при пържене, а запазва алкалният си характер при топлинна обработка.
В списъкът на алкалните храни влизат спанак, тиквички, зелен боб, грах, морков, брюкселско зеле, бамя, маруля, бадеми, елда, сусам.
Безалкохолните газирани напитки са с огромно съдържание на захар, която е силно киселинна и поради тази причина те трябва да се избягват и заменят с чай или пресни сокове.