gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Запретвайте ръкави, боядисайте яйцата

Запретвайте ръкави, боядисайте яйцата

Запретвайте ръкави, боядисайте яйцата
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
22.91 лв.
Виж ››

Велики четвъртък от Страстната седмица е денят, в който се боядисват яйцата за Великден. Ако обаче домакинята не успее да извърши обичая на този ден, позволена е и съботата.

Поверието гласи, че първите две яйца трябва да са боядисани с червена боя, която символизира кръвта на Христос. Първото червено яйце се поставя под иконата, а с другото най-възрастната жена в къщата рисува кръст върху челата на децата, за да бъдат здрави, а след тях и на цялото семейство.

Навремето, преди още индустрията да измисли изкуствени оцветители и бои за яйца, нашите прабаби са използвали отвари от билки или ядки, за да боядисват яйцата.

Например, получавали са червена боя с отвара от риган. Смрадликата пък им е осигурявала оранжева краска. Копривата - зелена, орехите и кори от ябълка или отвара от люспи на лук - жълта.

Боядисване на яйца

Обичаят повелява, когато боядисвате яйцата, да приготвяте и отделна кошничка за кумовете. Освен това всеки гост, който пристъпи прага на дома ви, трябва да дарите с великденско яйце.

Преди да пристъпите към боядисването на яйцата, е добре да ги измиете. След което ги поставяте в хладка вода, подсолена с 1 супена лъжица сол и ги сварявате на бавен огън. Варете поне 15 минути, тъй като е добре яйцата да бъдат твърдо сварени предвид това, че ще се консумират в рамките на цяла седмица.

За да придобият вече боядисаните яйца блясък, се използва олио. Някои домакини го разтварят още в боите и така се получава много красиво и пъстро яйце. Други път използват олиото след боядисването, като го нанасят с помощта на памуче.

Боядисване на яйца с натурални бои

Широко използван при боядисването на яйца е и методът с винената киселина. Сварявате яйцата предния ден и разтваряте във водата винената киселина, за да полепнат кристалчетата по тях.

Някои съвременни дами пък използват лак за нокти при украсяването на яйцата. След като са ги боядисани с обикновените бои, те ги рисуват и декорират с фантазия.

Ако имате повече търпение, можете да добавите и брокат. А защо не и малки декоративни камъчета, ако пък искате да си направите яйце-бижу за украса.

За да се получат цветовете на боите ви по-концентрирани и ярки, е добре да ги разтворите в по-малко вода със 1 с.л. оцет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
58
43
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
radina
radina
15.04.2014 19:46
много е интерестно
0
0
Пипи
Пипи
12.04.2012 23:04
До сега не съм се сещала да украсявам яйца с лак,определено ще пробвам тази година!:)
0
1