gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да консервираме боб

Как да консервираме боб

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532693
Консервиране на боб
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Консервирането на боб би ни спестило много време, а и по този начин ще имаме подръка почти готова манджа, когато бързаме. Можете да консервирате както бял боб (стар фасул), така и зелен боб.

Ако решите да консервирате зелен боб, е важно той да е набран скоро. Добре огледайте да няма увяхнало по крайчетата. Зеленият боб се приготвя, като първо отрежете крайчетата на всяка шушулка.

Ако шушулките са много дълги, можете да ги нарежете на парчета. Бланширането на зеленият боб става за 2-3 минутки, след което веднага се потопява в студена вода.

Така бобът запазва свежия си зелен цвят и не потъмнява. Зеленият боб се поставя в бурканите, след като е отцеден и напълно изстинал. Не слагайте топъл или горещ зелен боб в буркани, защото започва процес на ферментация и след това в консервите ще се появи утайка.

След като подредите бобът в бурканите, доливате вода до ръба, слагате малко сол и аспирин и затваряте бурканите. Варете бурканите 1 час. Времето се засича след завиране на водата. След това оставете бурканите във водата, докато тя изстине (поне още 40 минути).

Консервиране на боб

При консервирането на бял боб има други правила, които е добре да знаете и спазвате. За да няма неприятни изненади, трябва да знаете някои правила при консервирането на боба. Едно от тях е да сварите добре боба, преди да го затваряте в бурканите.

Друго много важно правило е да не препълвате бурканите. Добре е да не слагате сол, когато затваряте буркани с боб. Солта се слага накрая, когато решите да използвате консервирания боб.

Ако искате консервираният боб да издържи повече време, е добре да варите бурканите поне 40 минути, а най-добре е 1 - 1.5 часа. Иначе за бърза консумация можете да стерилизирате и за 10-15 минутки и да съхранявате в хладилника. В тези случай можете да сложите сол в бурканите. Бобът може да бъде само сварен или запържен.

Бобът се консервира, като задължително, след като е добре сварен, се сипва в предварително затоплени буркани. Бурканите, в които се сипва бобът, за да се стеризира, трябва да са чисти и сухи.

Консервиране на боб

Свареният боб се изсипва топъл в бурканите. В бурканите трябва да има течност, а не само боб. Изсипете бобът заедно с бульона. Ако бобът е много гъст, можете да долеете вода, след като го сипете в бурканите. В противен случай има опасност да се развали, въпреки че е стерилизиран.

Консервираният боб е много удобен за бързи манжди, защото е напълно сварен и готов. С прибавянето на зеленчуци и подправки бързо можете да приготвите вкусен обяд или вечеря.

В някои краища на България се правят и някои вкусотийки с боб, които също можем да консервираме. Например сварен боб, кисели краставички, чушки и доматено пюре. Друг вариант е боб, кисели краставички, червени чушки, моркови и грах.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest