gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво закусват италианците?

Какво закусват италианците?

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
23108k
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
3.60 лв.
Виж ››

В Италия храненето е издигнато в култ, а храната е нещо свято. Италианската нация спазва свои неписани правила, изградени с годините. Италианците вярват, че ако не се яде нещо както трябва, включително и в неподходящо време - все едно е извършено светотатство.

Много често се случва да гледат с лека насмешка чужденците, които посещават страната им, но обикновено им се прощава за незнанието, за грешките с лека иронична усмивка, но понякога проявяват явно голямо учудване и е съвсем възможно да откажат поръчката.

Правилата при закуската на всеки един италианец е кафето, независимо дали е черно, капучино или лате, задължително да присъства на масата. То е придружено от така известните кифлички Корнети в специфичната им форма, които се приготвят със зехтин, понякога кроасан, залят с шоколад, палачинки с шоколад, бриош и може да се каже, че той, шоколадът винаги присъства на една сутрешна закуска.

Разбира се, че в някои райони на Италия може да има малко по-различна закуска, но в основата си тя е една и съща, определя се като национален стил.

Италианците имат две закуски, по-ранна от 07-10 часа, наричана Colazione, която винаги е сладка закуска, т.е. да присъства шоколад и капучино, така известните италиански бишкоти било с ядки или сухи плодове, които задължително се потапят в капучиното или черното кафе.

Извън традиционното сутрешно меню, по-късно може да се поднесе дебел резен хляб с малко сирене Рикота или меко сирене Маскарпоне, малко маслини, а Моцарелата е предпочитана за обяд.

Следобедната закуска Merenda е между 15-17 часа. Състои се от топло мляко с мед, подсладено кисело мляко (йогурт) с плодове, може и малко прошуто, някой и друг слънчев домат, яйца, които са сварени или пържени на очи, но никога бъркани.

Също така се предлага пресен хляб, поръсен със струйка зехтин и натрит със скилидка чесън и всичко това придружено от чаша късо еспресо, което винаги е почти една глътка, или чаша хубаво вино. Неслучайно се говори, че Италия ухае на хубаво кафе и чесън, основна подправка към много от ястията им.

Ако се върнем отново към сутрешната закуска, може да се обобщи с едно основно правило - капучино никога не се пие след 11 часа. За италианците кафето се приема като универсално средство за добро храносмилане и то винаги се пие след ядене или вместо него, но никога преди или по време на храненето, също така сладкишите се поднасят самостоятелно, а след това кафето като запазен ритуал.

По принцип за италианеца сутрешната закуска е малко похапване. в повечето случаи се извършва на крак, в движение, като се отпива от капучиното и се похапва сладка кифла с шоколад. Това е единственото време, когато италианецът си разрешава да се храни в движение.

На много места в Италия има малки закусвални с надпис "Бърза топла закуска", но тези закусвални са предназначени само за туристите. Един себеуважаващ италианец никога не би си разрешил да влезе да закусва в такова заведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати