Готвените ястия, които могат да се замразяват
Gotova jela koja se mogu zamrzavatiГотовые блюда, которые можно замораживать
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Готвените ястия, които могат да се замразяват

Готвените ястия, които могат да се замразяват

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532523
Замразяване на храна
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
5.60 лв.
Виж ››

Замразяването на готови ястия е в помощ на много домакинства. Спестява много време и не се налага да готвите всеки ден. Важно е да знаете кои готвени ястия могат да се замразяват, без да променят вкуса си след размразяване.

Замразяването на готвени ястия е много удобно за майките на малки дечица, които не искат да взимат храна от детска кухня. С помощта на замразяването можете всеки ден да предложите различно ястие на детето и то да се храни с разнообразна храна. Замразяването не разваля нито вкусовите качества на готвените ястия, нито унищожава полезните вещества в храните. Напротив, чрез замразяването се съхраняват много голяма част от полезните вещества в храните.

Можете да замразявате супи, различни яхнии и дори някои десерти. Супите остават с напълно непроменен вкус след размразяването. Готвените ястия като месо с картофи, грах, боб, зеле също са със запазен вкус и вид на ястието.

Не можете обаче да замразите печени картофи, защото при размразяването те определено нямат същия вкус. Водата, която се събира в тях, изцяло променя вкуса им и никакви подправки не могат да променят този факт.

Замразяване на храна

Друга храна, която променя вкусовите си качества със замразяването, е свареният ориз. Същото се отнася и за ориз, печен на фурна, както и ястия, в които оризът преобладава. Затова оризът като цяло не е подходящ за замразяване, когато е сготвен. Изключение правят ястия като спанак с малко ориз или други комбинации, в които оризът е в малки количества. Тези ястия можете спокойно да замразите. При размразяване вкусът на ястието е добър и изцяло запазен непроменен.

Спокойно можете да замразявате сварен грах, боб в чист вид или в комбинация с различни видове месо. Вкусовите качества на ястията се запазват непроменени след размразяването.

Сварено зеле, печено зеле на фурна, зеле с месо са други вкусни ястия, които можете спокойно да замразявате.

Замразяване на храна

Ястия като яхния с картофи и месо или картофи и зеленчуци също можете да замразявате без проблем.

От супите няма определена супа, която да не можете да замразите. Всяка супа е подходяща за замразяване и запазва вкуса си слез размразяването.

Можете да замразите и ястия с кюфтета и различни сосове. Можете да замразявате и само сосове, които да използвате в подходящ момент за различни ястия.

Замразяване на храна

Броколите и карфиолът в сварен вид също са подходящи за замразяване. можете да ги приготвите и с пилешко месо. Става много вкусно и ястието не променя вкуса си след размразяване. Морковите /сварени/ също можете да замразите. Можете и да ги добавяте към всяко ястие, което искате да замразите.

Добре е да слагате ястията в стъклени буркани, когато искате да ги замразите. Не затваряйте бурканите, преди ястието да е изстинало напълно. След това затворете с подходящи капачки и сложете в камера с отделна вратичка или във фризер.

Преди консумация е добре да извадите бурканчето и първо да го оставите в хладилника, за да започне бавно да се размразява. След 24 часа изсипвате съдържанието на бурканчето в подходящ съд и стопляте на котлон. Това е най-добрият начин, за да съхраните напълно вкусът на ястията.

Размразяването в микровълнова, както и топленето на размразени ястия в микровълнова променя вкусът на ястията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest