Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да възстановим белия дроб

Как да възстановим белия дроб

ЗорицаЗорица
Гуру
5086k
Билки за пречистване на дробовете

Много от нас приемат дишането си за даденост. В края на краищата, ако не можеш да дишаш, ще си мъртъв. Дробовете ни дават живот, окисляват кръвта ни, така че да поддържат мозъка ни жив и да предпазят тялото ни от вредните вещества.

Като се има предвид, че дробовете ни правят всичко това, добре е да ги подпомагаме толкова, колкото можем, за да останат чисти и здрави. В противен случай, ако не го правим, може да се стигне до различни белодробни заболявания и дори появата на хронични такива, тъй като дробовете са изключително тясно свързани с кръвоносната система.

Циркулационната система и обмен на газове

Циркулационната система се състои от три независими системи, които работят заедно: сърцето (сърдечно-съдови), белите дробове и артериите, вените, коронарните и порталните съдове (системно). Тази система е отговорна за потока на кръв, кислород, хранителни вещества и други газове, както и хормони, които се движат между клетките.

Клетките на тялото ни се нуждаят от енергия, за да вършат работата си. Те получават енергия, като комбинират захари или други хранителни вещества с кислород, като по този начин ни позволяват да функционираме като живо, дишащо човешко същество.

По време на това създаване на енергия се образува въглероден диоксид. Въпреки това твърде многото въглероден диоксид може да отрови клетките, така че именно за това кръвта носи кислород (от белите дробове) до клетките на тялото и отнема техния въглероден диоксид. Кръвта, която се връща към сърцето и белите дробове, е тъмночервена, което означава, че е взела въглеродния диоксид от клетките на тялото, оставяйки по-голямата част от кислорода си в клетките.

Въглеродният диоксид в кръвта се заменя с кислород в алвеолите. Тези малки въздушни сакове в белите дробове са с размерите на една клетка и са заобиколени от капиляри, които също са с микроскопични размери. Кръвта от сърцето тече през тези капиляри и събира кислород от алвеолите. В същото време въглеродният диоксид преминава през капилярите и в алвеолите. Когато издишвате, вие се освобождавате от въглеродния диоксид.

Ярко червената богата на кислород кръв се връща в сърцето и се изпомпва в различни части на тялото.

Билки за пречистване на белия дроб

Тези 15 белодробни очистващи билки могат лесно да се интегрират във вашата диета. Независимо дали ги включвате в салатата, пиете ги под формата на чай или ги приемате като тинктура, тези билки сигурно ще поддържат вашите бели дробове здрави.

1. Мащерка

Мащерката е най-полезната била за белите дробове

Мащерка е една от най-полезните билки за белите дробове. Подпомага здравето на дихателните пътища и се бори с бактериалните инфекции като пневмонията например. Едно проучване от 2016 г. заключава, че мащерката без съмнение е една от най-предпазващите и поддържащи билки за бронхиалните пътища на белите дробове. Изследовтелите обясняват, че мащерката притежава отхрачващо, муколитично, антитусивно и антиспазмозно действие. Мащерката може да се приема като тинктура, като чай или като ароматизиращо етерично масло в дифузер.

2. Лопен

Лопенът е невероятно ефективно растение за изчистване на белите дробове от слуз, храчки и хронични възпаления. Лопенът действа като силно отхрачващо средство, което означава, е помага на тялото да отстрани излишната слуз и секрети от белите дробове, като успокоява лигавиците със своите омекотяващи свойства. Той може да помогне при бронхит, тежка кашлица, настинка и дори астма. Любимият ми начин да се възползвам от невероятните ползи от тази билка е под формата на чай, като се добавят 2 супени лъжици сушени листа и ги накиснете в 300 мл гореща вода за 15 минути.

3. Мента

Ментолът, съединение в ментата, е антиспастично и противовъзпалително средство, което помага за отпускане на дихателните пътища. Ментовото масло е един от най-добрите начини за използване на полезните свойства на ментата, тъй като е богато и на други лечебни белодробни съединения и пептени като Кариофилен, Лимонѐн (или още дипентѐн), Пинен и Пулегон. Маслото от мента помага за изчистване на неприятните симптоми на задръствания на горните дихателни пътища, които могат да се дължат на алергии, астма, настинка, грип, бронхити и други подобни. За да използвате ментовото масло, можете да разтриете няколко капки върху гърдите си (в комбинация с базово масло като например бадемово) или да ароматизирате въздуха като смесите няколко капки масло в дифузер с вода.

4. Евкалипт

Евкалипта помага при дихателни проблеми

Евкалиптът се използва често за облекчаване на раздразненията на гърлото и за подобряване на общото състояние на дихателните пътища. Той е много ефективен за лечение на астма, хронични бронхити, коклюш, грип, пневмония и дори туберкулоза. Има антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, муколитично действие. Използването му при астма е с доказано лечебно действие, като разширява кръвоносните съдове и позволява на белите дробове да получат повече кислород.

За да използвате евкалипта, можете да смесвате евкалиптово етерично масло с базово масло като масло от жожоба и след това да го разтриете в горната част на гърдите. Като алтернатива можете да разпръснете маслото с дифузер или да капнете няколко капки върху специално продавани дървени поставки за целта. Ароматерапията използва деликатната сила на ароматните молекули, за да се справи както с проблемите на белите дробове, така и с нервното напрежение, което ги предизвиква. Противопоказания: Да се приема в малки дози. Да не се прилага в първата половина на бременността, при деца под 6 години, при епилепсия, тежка хипертония, преди слънчеви бани.

5. Медуница

Тази красива цъфтяща билка е била използвана от древни времена по целия свят за различни дихателни заболявания, включително настинки, кашлица, катарални проблеми и бронхиална детоксикация. Известно е отдавна и по нашите земи като народно откашлечно, омекотяващо, противовъзпалително средство, както и като кръвотворен фактор.

За да използвате тази билка за лечение на белодробни заболявания, приемайте като тинктура или пийте под формата на чай. Доза за 1 ден: по 2 супени лъжици на ситно нарязаната дрога се залива с 2 чаени чаши вряща вода и след изстиване се прецежда, като се подслажда със захар или мед.

6. Риган

Ментата е много полезна

Активните съставки в ригана, основните есенциални масла (карвакол, тимол, кариофилен и др.) неутрализират свободните радикали и вредното им действие. Карваколът и тимолът са и с клинично доказано антибактериално действие. Естествените противовъзпалителни съединения в ригана, го превръщат в едно от най-добрите природни средства, използвани за облекчаване симптомите на грип или обикновена настинка.

Розмариновата киселина в него намалява натрупването на течности и дори подуването по време на алергичен пристъп, което я прави напълно естествено съединение, намаляващо хистамина. Тя може да помогне за намаляване на назалната конгестия, като успокоява излишната продукция на лигавицата и да облекчи кихането, свързано с алергията.

Можете да дифузирате етерично масло от риган, за да вдишате полезните му свойства, или да консумирате маслото направо (уверете се, че маслото е годно за консумация - повечето етерични масла не са, но тези, които се продават като хранителна добавка, могат да се консумират). А и да не забравяме многобройните приложения на ригана като подправка в кулинарията.

7. Лобелия (Lobelia)

Това е друга вълшебна билка, която помага за пречистване на белите дробове. Тя съдържа алкалоида Лобелин (Lobeline), който е отхрачващ, диафоретичен и бронходилататор и поддържа дихателната система. Препоръчва се при различни дихателни проблеми като пневмония, кашлица, астма, секрети и бронхит.

Като отхрачващо средство, тази билка разгражда храчките и слузта и спомага за отварянето на дихателните пътища, като подпомага по-силното и дълбоко дишане. Смята се, че лобелията стимулира надбъбречните жлези да освобождават епинефрин, като по този начин се отпускат дихателните пътища и позволяват по-леко дишане. Можете да вземате лобелия като тинктура или чай.

Забележка: Бременни жени, кърмещи жени и деца не бива да употребяват билката без лекарска консултация. При високи дози се наблюдават странични ефекти като гадене, повръщане, тремор и обща отпадналост. В миналото билката се е ползвала за предизвикване на повръщане при хранително отравяне.

8. Живовляк

Живовляк за пречистване на белия дроб

Тази вездесъща трева, която вирее почти навсякъде в дивата природа, може действително да помогне на нашите дробове! Листата от живовляк стимулират производството на слуз, което ги прави чудесно лекарство за лечение на бронхити, при ларинго-трахеален катар, за суха кашлица или раздразнено гърло. Живовлякът се препоръчва при всякакви бронхо-белодробни патологии и болести на дихателните пътища. Тъй като можете да намерите тази билка дори в своя заден двор, това е може би най-удобното средство за прочистване на белите дробове. Съществуват два вида живовляк: теснолист Plantago lanceolata и широколист вид с латинското наименование – Plantago major (широколист). Първият има по-силни противовъзпалителни и обезболяващи свойства, докато вторият е предпочитан при вътрешни заболявания и повърхностни рани.

9. Чапарал (Chaparral)

Забележка: тази билка не се препоръчва за продължителна употреба или за хора с чернодробни заболявания. Билката облекчава белодробните възпаления и регулира естествения отговор на тялто към хистамина, което я прави изключително полезна при лечение на бронхити, алергии и простуда. В допълнение, това растение съдържа мощен антиоксидант, наречен nordihydroguaiaretic acid (NDGA), който намалява способността на анормалните (ракови) клетки да генерират енергия. Чапарал може да се пие като чай, като се накисват 5 супени лъжици изсушени листа и стъбла в 250 мл вряла вода.

10. Градински чай или салвия (Salvia officinalis)

Градински чай или салвия

Градинският чай съдържа мощни ароматни масла като туйон, камфор, терпен и салвен, които помагат да се отварят синусите и облекчаване на задръстванията на белия дроб. Градинският чай дори има способността да инхибира растежа на рак и метастази в белите дробове и в други части на тялото. Употребата на градински чай е най-често в кулинарията като подправка, също така за инхалации чрез вдишване на пари от есенциално етерично масло чрез дифузер или чрез изпиване на чай от изсушени листа от билката.

11. Женско биле или сладък корен или сладник (Glycyrrhiza glabra)

Женско биле е билка, която често се препоръчва за лечение на респираторни проблеми. Тя има силни противовъзпалителни и муколитични свойства, които подпомагат по-бързото и лесно отстраняване на лепкавия секрет от бронхите, разширява въздушните канали, така че кислородът да може да се движи по-свободно. Пиенето на чай от корен три пъти дневно може да помогне за лечение на кашлица, астма, ларингит, бронхит, хроничен бронхит и пресипнал глас и има силен отхрачващ ефект.

Забележка: Бременни жени, кърмещи жени и деца не бива да употребяват билката. Дългосрочната употреба е противопоказна.

12. Подбел

Подбел

Подбелът има цветя, които приличат много на глухарчета (и са също толкова лечебни). Тази билка е чудесна като намалява възпалението и ефективно третира бронхит, пневмония, астма и туберкулоза. Най-добре е обаче да не се приема дългосрочно и прекомерно, а само с лечебна цел, когато е необходимо и само след консултация с лекар. Тази билка е най-добре да се приема като тинктура.

13. Лечебна ружа (Althaea officinalis)

Тази билка има успокояващ ефект и помага за намаляване на възпалението, дразненето и кашлицата. Антитусивните и муколитичните му свойства позволяват да намали дразненето на гърлото, да се намали отока в лимфните възли, да се ускори лечението и да се намали сухата кашлица. Поради тези причини екстрактът от ружа се добавя към много сиропи за кашлица и таблетки за гърло. 1 с.л. от билката се залива в 500 мл хладка вода. Кисне 2 часа. Пие се подсладено с мед 15 минути преди ядене по една винена чашка, 4 пъти дневно.

14. Звездица

Звездица

Билката съдържа слузни вещества, някои аминокиселини, витамините С и Е, каротеноиди, сапонини, флавоноиди и др. Всъщност се смята за плевел и може да се открие почти навсякъде: в населени места, край пътища, в дворове, край огради, като плевел в ниви, влажни тревисти места. Тя има силно противовъзпалително действие. Използва се под формата на запарка предимно в народната медицина при възпаления на дихателните пътища, на пикочните пътища и на храносмилателните органи. Прясно набраните листа се използват в кулинарията за приготвяне на салати, песто и смути.

15. Оман (Inula helenium)

Предупреждение: Да не се използва по време на бременност и кърмене. Това растение е чудесно за почистване на белите дробове. То се използва в източната медицина при лечение на бронхит и астма, грип, настинки, туберкулоза, ларингит и фарингит, тъй като действа като ефективно, естествено отхрачващо средство. Оманът съдържа инулин, детоксифициращ фитохимикал, който покрива и успокоява бронхите на белите дробове, за да им помогне да се отпуснат. В резултат на това, хриповете и кашлицата се облекчават.

Отвара от корените се използва за дразнеща кашлица, бронхит, астма, проблеми на горните дихателни пътища. Тинктури се използват за бронхит или хронични дихателни оплаквания и понякога се смесва с тинктура от мащерка за допълнителен ефект. Сиропите се приготвят от настойка или отвара от корени и цветове и се използват за кашлица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest