gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Правила за бране на билки

Правила за бране на билки

Бране на билки
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Необходимо е предварително запознаване с характерните белези на лечебните растения и в какви местообитания се срещат. Натрупването на биологично активни вещества в тях се концентрира в отделни растителни части - корен, лист, стрък, цвят, плод и др. Тези части трябва да се събират поотделно, тъй като много често в отделните органи на един вид се съдържат различни по състав и действие лечебни вещества.

Различия в количеството им се наблюдават и през отделните фази от развитието на растенията - нарастване, разлистване, цъфтеж, плодоносене. Затова от голямо значение е да се знае коя част на растението се събира, през кой период от годината и в каква фаза от развитието му.

Билките се берат само в сухо, по възможност слънчево време, след вдигане на сутрешната роса. Не се берат билки по време и след дъжд. Тогава те съдържат голямо количество вода и при сушене често почерняват.

Смята се, че различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила на Еньовден, който се чества на 24 юни. Билките се берат преди изгрева на слънцето. Според поверието еньовските китки служат за гонене на духове и за правене на магии.

Билки

Препоръчително е да се бере един вид билка и да се предвидят възможностите за пренасяне на събраното количество до мястото, където ще се суши или разстила временно.

Не трябва да се берат други части на растението освен използваемите, както и части от други близки на външен вид растения, растящи в близост. Не трябва да се допуска замърсяване на събраното.

При сушенето събраната билка се разстила рехаво в съдове или на повърхности, които не позволяват запарване, притискане и мачкане.

Сушене на билки

Не се препоръчва събиране на отровни билки от любители, тъй като това може да е свързано със сериозни рискове за живота и здравето.

Ако е необходимо тяхното ползване, те могат да се набавят от билкови аптеки след консултация с фитотерапевт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest