Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна разходка из Гърция

Кулинарна разходка из Гърция

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Гръцка кухня

За мнозина от нас Гърция е предпочитана лятна дестинация, като причина за това са не само чудесните плажове и спокойствието, но и невероятно вкусната гръцка кухня, която има своите заклети почитатели в наше лице.

Става ли дума за вкусна храна, гърците са го измислили. Типичната Гръцка кухня представлява уникална комбинация между познатите и у нас Балкански продукти с уникален Средиземноморски привкус.

В съвременната гръцка кухня ще откриете класически продукти като зехтин, маслини, гръцко сирене фета, патладжани, кисело мляко и разбира се - риба.

Типично за кухнята на южната ни съседка е наситеният аромат на местните ястия и гозби. Ястията в Гърция ухаят неустоимо на риган, мащерка, канела, босилек и копър.

Кратка историческа справка разкрива, че смело можем да определим Гърция, в частност Древна Гърция, за родина на кулинарното изкуство в Европа. Неслучайно първата кулинарна книга се появява именно в родината на Аристотел, а неин автор е Архестратос.

Ключовото географско разположение на Гърция е причината в кухнята ѝ да бъде повлияна от Балканите, Италия, Мала Азия и Близкия изток. Затова днес съседите имат баница, шишчета, баклава, локум и други ястия, за чието авторство спорят различни държави на Балканския полуостров и Мара Азия.

Няма как да не огладнеете само при мисълта за вкусна гръцка баница или калмари по гръцки, а стане ли дума за прословутите гръцки десерти, веднага забравяме всякакви обещания за нисковъглехидратни диети, строги хранителни режими и други.

Разбира се, кулинарната разходка из Гърция включва и любимите на всички гръцки специалитети като Папуцаки или пълнени патладжани с кайма на фурна, гръцка мусака с патладжани и онези вкусни Сувлаки, които могат да се купят на всеки ъгъл в Атина.

В съвременната гръцка кухня няма да намерите голямо разнообразие от рецепти със свинско месо или телешко месо, но за сметка на това преобладават рецепти за риба по гръцки, агнешко и ярешко месо.

Истинските ценители на добрата храна ще ви уверят, че да хапнете агнешко по гръцки е едно от удоволствията, на които човек трябва да се наслади поне веднъж в живота.

Слънчева Гърция не е подходящо място за хора на диета, защото да отидеш там и да не опиташ някои от прословутите гръцки сладкиши, е непростим грях.

Типичните гръцки сладки, за разлика от тези в Българската кухня, обикновено се приготвят с мед. Мед вместо захар ще откриете и в много рецепти за гръцки кекс, който също много наподобява на кекса, която се приготвя у нас.

Трудно може да се направи списък с всички гръцки специалитети, които човек задължително трябва да опита, когато посети Гърция, защото изборът е повече от богат.

Освен типичната гръцка салата, която се поднася като допълнение към добре изстуденото узо, може да комбинирате анасоновата напитка с вкусна гръцка туршия, приготвена със зелени домати или маслини.

Непретенциозни, но много вкусни са предлаганите в заведенията гръцки кюфтета и други специалитети на скара като пилешки шишчета по гръцки и т.н. И за да е пълна насладата, комбинирайте ги с някои от познатите и обичани гръцки сосове като дзадзики.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати