Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Кулинарно пътешествие из Турция

Кулинарно пътешествие из Турция

MarianeMariane
Джедай
2559563k

Турция е страна, в която искаме да направим не просто кулинарно пътешествие, а по-скоро истинска кулинарна одисея. Защото едно кратко пътешествие съвсем няма да е достатъчно, за да опитаме от всички специалитети на Турската кухня.

Първото нещо, което изниква в съзнанието ни, когато чуем Турска кухня, е златиста, сочна, сиропирана Турска баклава. Няма човек, който да е опитал и да не е останал очарован от вкусните турски сладкиши.

Познавачите определят турската кухня като пищна, разточителна и много разнообразна по отношение на продуктите. В това отношение съвременната турска кухня малко се различава от тази в миналото.

Ястията, които се предлагат днес в ресторантите в Турция, почти не се различават от онези, които са се приготвяли преди 100 години, защото на кулинарните експерименти в южната ни съседка не се гледа с добро око.

Затова и агнешкото по турски днес е точно толкова вкусно, колкото и по времето на султан Хюнкяр, който една нощ се събудил много гладен и накарал готвача си да му поднесе нещо специално.

Резултатът от каприза на султана днес е познат като Хюнкяр беенди, което се превежда като Хюнкяр го харесва, а ние познаваме като агнешко по турски с патладжани и млечен сос.

Историческата свързаност между държавите на Балканския полуостров се усеща с пълна сила в кулинарията. Типични както за българската кухня, така и за турската са ястия с пилешко месо, ястия с патладжани и др.

Затова не бива да бъдете изненадани, когато в заведението ви предложат яйца по турски, леща по турски, турска мусака или турски шишчета.

Няма да пропуснем да споменем прословутите турски гевречета и турски закуски, които, признаваме си с ръка на сърцето, харесваме ужасно много.

В рамките на огромната Османска империя е имало голямо разнообразие от народи и етноси, всеки от които е допринесъл за разнообразните и вкусни ястия, които присъстват в съвременната фурна.

Разбира се, едно от почетните места в кулинарната ни обиколка на Турция ще бъде отредено на прословутия Турски кебап, за който има хиляди рецепти. Доста са рецептите и за световно известните турски сарми, от които можем да похапнем неприлично голямо количество.

На почит в Турция са и рецептите за кюфтета, като може да намерите рецепти за турски кюфтета, които да ви изненадат както с продукти, така и със съчетанието между тях.

Разбира се, турската кухня се различава и спрямо региона, който посещавате. Около Истанбул и Измир тя в най-голяма степен се доближава до европейската, докато в азиатската част преобладават по-пикантните ястия.

Няма да се спираме подробно на турския хляб и турския ориз, известен още като пилаф, защото няма да ни стигне времето да споменем всичките им разновидности.

Няма да пропуснем да споменем за вкисната турска супа, която може да поръчате в безброй капанчета на всяка търговска улица в по-големите градове.

Но онова, което наистина събужда въображението на лакомниците, са турските сладки, в частност турските бисквити, турските десерти и турските тулумбички, които ни карат да се мечтаем да имаме не един, а цели 10 корема, за да ги опитаме всички.

Патладжани по турски могат да бъдат една основателна причина това лято да заложите на почивка в южната ни съседка, където денят започва с турски бюрек, продължава с турски салати и завършва с ароматно мантъ и чаша невероятен турски чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати