gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Опасен ли е флуорът в минералната вода?

Опасен ли е флуорът в минералната вода?

Опасен ли е флуорът в минералната вода?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Навярно повечето от вас знаят, че водата е основна част от човешкия организъм и значението й за него е жизненоважно. Загубената чрез отделителната система и дори чрез дишането вода, трябва да бъде възстановена, за да може огранизмът ни да се намира в добро физическо състояние.

При загуба на около 2. 5 % от теглото за сметка на вода, организмът ни губи 25% от своята ефективност. За да можем да бъдем активни трябва да приемаме достатъчно количество вода.

Колко вода трябва да пием на ден?

За да се възстанови водният баланс, трябва да приемаме ежедневно поне по 30 мл вода на килограм телесно тегло. Например, ако тежите 45 килограма, то трябва да приемате по 0. 30*45 = 1. 350 л. на ден.

В топлите летни дни лекарите препоръчват да се пие поне по още една чаша над това количество.

Как да избера каква вода да пия и какво трябва да знам за нея?

Най-чистата, здравословна и натурална напитка, която идва директно от природата, е водата. Тя утолява най-добре жаждата, без да натоварва с калории, оцветители или консерванти. Затова ние все по-често посягаме към бутилираната вода, като смятаме, че всички води са еднакви и вътре има просто „вода”, а това далеч не е така.

От изключително важно значение е минерализацията на водата. Малко хора знаят до какви последици могат да доведат високоминерализираните води и какви са препоръчителните за консумация количества флуор.

Опасен ли е флуорът в минералната вода?

Повишеното приемане на флуор (при концетрации в питейната вода над 1. 5 мг./л.) при кърмачета и деца до 7-годишна възраст, води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяви оцветявания на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на чупливостта им.

Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 Мг./л.) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest