Маслините - дар от Боговете
Olives - a Gift from the Gods
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Маслините - дар от Боговете

Маслините - дар от Боговете

Маслини
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Маслините присъстват на трапезата на хората от незапомнени времена. Древните гърци смятали, че маслиновото дърво е божествено и е пратено на хората от богинята Атина Палада.

Гърците са гледали на малките плодчета като на плодове на мъдростта и плодородието.

В Древен Египет също считали, че маслината идва от Боговете. Египтяните свързвали дървото с богинята Изида и то било символ на справедливостта.

В християнската религия пък се смята, че гълъбът с маслинена клонка в човката известява примирието между Бога и хората.

Най-вероятно почитта към маслиновото дърво тръгва от това, че то има дълъг живот и че дори може да бъде безсмъртно също като Боговете.

В магазините се предлагат зелени и черни маслини. Те обаче не са различни и не виреят на различни по сорт дървета. А просто са зрели и узрели. Иначе сортовете маслини биват много - от такива с големината на череша или вишна, до слива.

Маслините не могат да се ядат прясно откъснати от дървото. Твърди и горчива си. След необходимата обработка стават годни за консумиране.

Маслините са богати на витамините А, В, D, E. Благодарение на тях маслините са важни за мозъка и нервната система, за доброто зрение, за здрави кости и зъби, срещу сърдечно-съдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествените тумори.

Маслина

Маслините възбуждат апетита и затова се предлагат като предястие. Установено е, че ежедневното приемане на 10 маслини предпазва от гастрит и язва на стомаха.

Според учените олеиновата киселина, която е основна съставка в зехтина, предпазва от рак на гърдата. Ето защо жените от Средиземноморието боледуват по-рядко от коварната болест, тъй като киселината присъства в повечето ястия на местната кухня.

Зехтинът може да облекчи главоболието не по-зле от аналгина. Маслините помагат за неутрализиране на токсичните вещества. Прибавени към много алкохолни коктейли, те не само овкусяват напитката, но и предпазват от махмурлук на следващия ден.

Има поверие, че маслините и зехтинът увеличават мъжката сила. Досега това твърдение не е доказано. Но е факт, че жителите от Средиземноморието наистина се славят с горещия си темперамент.

Според австралийски учени пък има зависимост между консумацията на зехтин и появата на бръчки. Олеиновата киселина в маслините и студено пресования зехтин прониква през мембраната на кожните клетки и ги изпълва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest