gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ще поскъпне ли българското вино?

Ще поскъпне ли българското вино?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Ще поскъпне ли българското вино?

Неблагоприятните метеорологични условия, наблюдаващи се от началото на лятото, успяха да окажат негативен ефект върху голяма част от земеделската продукция.

За жалост, гроздето също не беше пожалено от обилните дъждове и градушките. Така че лошото време неминуемо остави отпечатък върху количеството на реколтата и нейното качество. Дали обаче това ще се отрази и върху цената на родното вино?

Въпреки лошото време в някои части от страната все още има надежда за добър гроздобер. За момента рязко поскъпване на българското вино не се очаква, коментира шефът на Изпълнителната агенция по лозята и виното Красимир Коев, цитиран от ДарикнюзБг.

Коев смята, че въпреки лошото време това лято ситуацията в момента не е толкова критична. Според него напълно загубена реколтата е само там, където градушките са успели да съсипят изцяло и плодовете, и листата на гроздето. За щастие обаче, такива зони не са с голяма площ.

Ще поскъпне ли българското вино?

Нанесените от времето поражения не са върху огромни площи. Засегнатите масиви са с от 50 до 150 декара площ. Като не всички за напълно унищожени, коментира още началникът на на Изпълнителната агенция по лозата.

Той не прогнозира да има голям скок в цените на българското вино, но не скри и че през тази година винопроизводителите у нас са имали по-големи разходи в сравнение с предходната година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest