gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»14 етерични масла за отслабване

14 етерични масла за отслабване

Грейпфрут
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Загубата на тегло може да бъде трудно начинание. Започвате мотивирани и изпълнени с добри намерения. Преди да го разберете, сте се провалили с диетата си.

Всичко е въпрос на постоянство, а не магия, така че ако търсите етерично масло „чудо”, чрез което мазнините ще се стопят, ще останете разочаровани. Въпреки това, има някои отлични етерични масла с лечебни свойства, които могат да Ви помогнат за ефективна загуба на тегло.

Как могат есенциалните масла да помогнат за отслабване?

Може би се чудите как ароматът на нещо може да Ви накара да отслабнете, но всичко се опира до древното изкуство на ароматерапията.

Рецепторите в човешкия нос могат да общуват с хипокампа и амигдалата, които са ключови области в мозъка, отговарящи за съхранение на емоции и спомени. Изследванията показват, че молекулите на есенциалните масла стимулират тези области, което на свой ред влияе на нашите физически, умствени и емоционални състояния. И понякога - поддържане на теглото.

Странични ефекти

Етеричните масла са много мощни и могат да предизвикат при някои хора алергична реакция. Винаги тествайте ново масло, като намажете малко тест на ръката или крака.

Ако сте бременна или кърмите, консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате етерични масла. Същото правило важи и ако приемате някакви лекарства.

В горната галерия може да видите и 14-те етерични масла за отслабване.

Етерично масло от грейпфрут

Диетата с грейпфрут става популярна през 80-те години, но се е появила през 30-те години на миналия век. Каква е причината тя да е актуална и днес? Изследванията показват, че етеричните масла в грейпфрута са ефективни при потискането на апетита, детоксикирането, разтварянето на мазнините и поддържането на добре хидратирано тяло.

Пийте: Добавете 1-2 капки от етерично масло от грейпфрут с терапевтични качества в чаша вода и го изпийте веднага щом станете сутрин. Този навик ще Ви помогне да подобрите метаболизма и да изчистите токсините.

Вдишване: Ако имате силно желание да си хапнете нещо, ароматът на масло от грейпфрут може да направи чудеса, за да ви помогне да го преодолеете. Вдишайте директно от бутилката или добавете няколко капки към памучно тампонче и дишайте дълбоко.

Дифуза: Добавете няколко капки към вашия дифузьор особено когато усетите изкушението да нахлуете в кухнята.

Канела

Етерично масло от канела

Проучване от 2013 г. показва, че канелата има антимикробни, антипаразитни и антиоксидантни свойства. Понижава нивата на захар в кръвта и серумния холестерол.

Канеленото масло има потенциал за регулиране на нивата на кръвната захар и фактора за поносимост на глюкозата в организма. Добавянето на канелено масло към вашата храна може да помогне за забавяне на скоростта, с която глюкозата се освобождава в кръвта.

Пийте: Проучвания сочат, че канелата е безопасна, когато се приема вътрешно, но е препоръчително да си купите терапевтичен клас етерично масло от канела, което е 100% чисто. Добавете 1-2 капки в чаша топла вода с малко мед. Изпивайте го вечер преди лягане.

Вдишване: Направете няколко дълбоки вдишвания директно от бутилката, ако искате да предотвратите преяждане, когато Ви предстои богата вечеря, например.

Нанесете локално: Комбинирайте 1-2 капки канелено масло с друго масло като кокосово или масло от жожоба. Нанесете с леки движения на китките и гърдите.

Дифуза: Поставете малко канелено масло във вашия дифузьор, за да ароматизирате дома си.

Масло от джинджифил

Етерично масло от джинджифил

Джинджифилът е мощно противовъзпалително средство, а едно изследване от 2013 г. показва, че джинджифиловото масло също има и антиоксидантни свойства. Друго проучване през 2014 г. показва, че джинджифилът е бил използван за контрол над затлъстяването при диета с високо съдържание на мазнини и е показал отлични резултати в това отношение.

Пиене: Джинджифилът може безпроблемно да се приема вътрешно, но по-добре използвайте терапевтичното качество на джинджифилово масло, което е по-усвоимо за вътрешна употреба. Добавете 1-2 капки джинджифилово масло в чаша топла вода и добавете малко лимонов сок и мед.

Вдишване: Вдишайте директно от бутилката, за да получите чудесен най-добър ефект.

Масло от мента

Етерично масло от мента

Маслото от мента е било използвано в продължение на векове за лечение на стомашни заболявания. То може да повлияе и на невросензорни възприятия, за да промените начина, по който усещаме вкуса и мириса на храната. Това може да помогне за намаляване на апетита за сладки храни и преяждането.

Изследвания, направени през 2008 г., стигат до извода, че участниците, които вдишват ментовото масло на всеки 2 часа, се чувстват по-малко гладни и имат по-малко желание за храна, отколкото тези, които не са го направили.

Пиене: Напълно безопасно да се приема вътрешно. Ментово масло се добавя към чаша вода преди хранене. Така прието служи като средство за потискане на апетита.

Вдишване: Напоете памучен тампон в няколко капки масло или вдишайте от бутилката.

Дифуза: Добавете няколко капки към вашия дифузер, за да повдигнете настроението си и да се борите с глада.

Етерично масло от лимон

Етерично масло от лимон

Това масло се извлича от лимонова кора и съдържа лекарственото съединение лимонен. Лимоновото масло е естествен разтворител на мазнини и проучването от 2013 г. показва, че когато е било комбинирано масло от грейпфрут подпомага изгарянето на мазнините в тялото.

Пиене: Смесете 1-2 капки етерично масло от лимон в чаша вода и го изпийте сутрин – така ще подпомогнете поддържането на храносмилателната си система.

Вдишване: Вдишвайте директно от бутилката или от памучен тампон.

Масаж: Смесете лимоновото масло с друго масло, например кокосово, и масажирайте в областите, където се натрупва целулит.

Етерично масло от бергамот

Етерично масло от бергамот

Лощото настроение и тревожността често могат да допринесат за емоционалното преяждане, което може да Ви накара да се почувствате още по-зле, когато стрелката на кантара покаже по-високи стойности.

Проучване от 2015 г. показва, че вдишването на бергамовото масло в продължение на 15 минути може да увеличи настроението Ви и да намали стресовия хормон кортизол. Бергамотът съдържа полифеноли, които помагат на тялото да се освободи по естествен начин от мазнините.

Вдишване: Поставете няколко капки масло върху памучен тампон или вдишайте от бутилката.

Добавете го в инхалатор: Поставете няколко капки бергамот в инхалатор. Вдишайте дълбоко, за да получите всички ползи.

Етерично масло от сандалово дърво

Етерично масло от сандалово дърво

Маслото от сандалово дърво може да помогне да се потиснат негативните чувства и да се постигне спокойствие. Това е от полза, ако сте стресирани. Той има прекрасен дървесен аромат и естествен терапевтичен ефект върху лимбичната система на мозъка.

Вдишване: Земният аромат на сандалово дърво може да Ви откъсне от мислите за храна. Поставете няколко капки върху памучен тампон или вдишайте от бутилката.

Нанесете локално: Ако имате лош ден, нанесете няколко капки масло от сандалово дърво директно върху китките и глезените, за да си помогнете да преодолеете негативните чувства, без да се обръщате за помощ към храната.

Дифуза: Добавете няколко капки масло към вашия дифузьор и се отпуснете.

Лавандула

Лавандулово етерично масло

Изследванията показват, че лавандуловото масло може да спомогне за успокояване на стреса и тревожността и да потисне емоционалното хранене. Лавандулата може също така да понижи нивата на кортизол. Ако сте склонни да изпитвате силни негативни емоции, лавандуловото масло може да ви помогне да се освободите от тях.

Вдишване: Разтрийте 2-3 капки лавандулово масло в дланите си и ги задръжте на лицето си или вдишайте директно от бутилката.

Дифуза: За да увеличите усещането за спокойствие и релаксация от лавандуловото масло, добавете няколко капки към вашия дифузьор, за да успокоите сетивата си.

Копър

Етерично масло от копър

Сладкият, но все пак земен аромат на семената от копър е многоспектърен. Отлично средство е за подобряване на храносмилането и потискане на апетита. Маслото от копър може също така да помогне за регулиране на съня, което може да подобри енергийните Ви нива и настроения, които могат да подпомогнат Вашата цел за отслабване.

Пиене: Добавете 1-2 капки масло от копър в чаша вода и пийте преди хранене, за да предотвратите преяждане.

Нанесете локално: Нанесете капка масло върху всяка китка, за да се освободите от желанието за сладкиши.

Масло от евкалипт

Етерично масло от евкалипт

Евкалиптът е страхотен за повишаване на енергията и намаляване на стреса. Стресът и тревожността са свързани с преяждането, така че, когато сте стресирани, обърнете се към евкалипта.

Вдишване: Направете няколко дълбоки вдишвания от евкалиптно масло директно от бутилката, за да усетите чувство на спокойствие и релаксация.

Добавете го към вашия душ: Сутринта нанесете няколко капки евкалиптово масло върху кожата си, след като сте си взели душ. Вдишайте дълбоко и се чувствайте освежени и готови да посрещнете деня.

Масло от маслини

Етерично маслинено масло

Това масло е от дърво в Сомалия, Африка и е чудесно средство за намаляване на безпокойството и повдигане на настроението.

Маслото може да помогне на храносмилането чрез ускоряване на скоростта, при която се отделят жлъчните и стомашните сокове. Това може да помогне за загуба на тегло, като повлияе на метаболизма.

Вдишване: Ако се чувствате гладни, направете няколко дълбоки вдишвания от бутилката.

В дифузьор: Добавянето на няколко капки от това масло може да ви помогне да успокоите ума си след стресиращ ден, което може да Ви помогне да се преборите и с глада.

Жасмин

Етерично масло от жасмин

Изследване показва, че миризмата на жасмин е успокояваща като валий! Изследванията също така доказват, че маслото от жасмин може да помогне срещу депресията и да повиши настроението. Ако се опитвате да контролирате апетита, това масло може да ви помогне да останете силни.

Вдишване: Вдишвайте жасминовото масло преди хранене, за да предотвратите преяждането. Можете също да поставите няколко капки масло върху носна кърпичка и да я поднасяте към носа си периодично през деня.

В дифузер: Опитайте да добавите 2-3 капки жасминово масло и 4-5 капки масло от грейпфрут към вашия дифузьор. Този аромат ще Ви накара да подобрите настроението си.

Етерично масло от портокал

Портокалово етерично масло

Портокаловото масло може да помогне за ограничаване на апетита и съдържа витамин С. Изследване от японския Мей университет показа, че портокаловото масло помага на хората да намалят дозата на антидепресантното си лекарство.

Депресията е свързана с наддаване на тегло и затлъстяване, но портокаловото масло може да Ви помогне да се чувствате по-малко изкушени от храната.

Вдишване: Вдишвайте маслото непосредствено преди хранене, за да се заредите с положителни мисли.

Пиене: Добавете 1-2 капки портокалово масло в чаша вода и я изпийте преди хранене.

Етерично масло от розмарин

Етерично масло от розмарин

Етеричното масло от розмарин е силно, мощно масло, което има много повече приложения освен ароматизиране. Доказано е, че розмаринът намалява стресовия хормон кортизол, което може да Ви помогне да държите теглото си под контрол.

Вдишване: Рано сутрин в комбинация с масло от грейпфрут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest