gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да съхраняваме оцет

Как правилно да съхраняваме оцет

Оцет
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Оцетът се използва при готвене и консервиране на продукти още в Древна Гърция. До ден днешен остава една от основните съставки в много ястия. С оцет се приготвят различни маринати, добавя се в супи и сосове.

Към днешна дата има около 4000 различни видове оцет, но най-често срещаните са: ябълков оцет, оцет балсамико и винен оцет. Всеки от тях изисква определени условия на съхранение.

Независимо какъв оцет имате, обърнете внимание на опаковката, в която се съхранява продукта. Не се препоръчва да се съхранява оцет в пластмасови или метални контейнери. Пластмасата в крайна сметка реагира с оцетна киселина и започва да отделя токсични продукти, а металът се окислява. Съдът за съхранение на оцет трябва да бъде стъклени буркани, бутилки и т.н.

Важно е резервоарът за съхранение на оцет да е плътно затворен, в противен случай той ще загуби полезните си свойства, тъй като ще се изпари.

Как правилно да съхраняваме оцет

Бутилката оцет трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. Въпреки че производителите пишат, че препоръчителната температурата на съхранението на оцета е препоръчителна от -3 до 35 градуса, дръжте го в хладилника.

Все пак някои видове оцет и по-специално ябълковия и балсамов оцет се препоръчват да се консумират охладени. Някои билкови видове оцет дори е наложително да се съхраняват в хладилника, тъй като само там те запазват всичките си свойства.

Съхранявайте оцет у дома в килера, далеч от различни източници на топлина: радиатор, газов котлон и др. Оцетът не трябва да бъде на прозореца или да стои на масата близо до прозореца.

В този случай той просто може да изгуби вкусовите си качества. Ако на дъното на бутилката се образува утайка, изхвърлете този продукт - той е безнадеждно развален. И разбира се, важно е да се съхранява оцет на място, недостъпно за деца. Последиците от използването на оцет в големи количества са пагубни.

Оцет

Как и колко да съхранявате ябълковия оцет

Съхранявайте ябълковия оцет на хладно и тъмно място. Препоръчителните температури за съхранение на оцета имат диапазон от -3 до 35 градуса. Въпреки това, ако сте направили ябълков оцет сами, тогава съхранявайте този продукт при температура от 6 до 15 градуса. Оцетът може да се съхранява в хладилника, килера, в кухненския шкаф далеч от газовата печка.

Ябълковият оцет може да се съхранява достатъчно дълго. С течение на времето бутилката може да образува червеникави люспи. Няма от какво да се притеснявате - колкото по-дълго се съхранява оцетЪТ, толкова е по-полезен.

Балсамико

Как и колко да съхранявате балсамов оцет

Балсамико се произвежда повече от 600 години. Основната му масова продукция започва в Италия. За да получите истински балсамов оцет, трябва да го поддържате най-малко 6 месеца, за предпочитане 3 години. Балсамико се произвежда само от гроздов сок и то от някои сортове, и поради тава има такъв атрактивен и необичаен вкус.

Когато купувате балсамов оцет, обърнете внимание на датата на производство. Колкото по-стар е оцетът, толкова по-добър е за консумация. Можете да си купите млад оцет, но след това у дома да запазите бутилката в затворена форма за още 1-2 години. Тази практика обаче изисква запечатан контейнер.

Ако сте купили и веднага отворите оцета, може да отнеме много време за този процес и вкусът няма да е същият. Най-богатият вкус на балсамов оцет е със стареене от 12 години.

Ако говорим за обикновения оцет от магазина, след отварянето на бутилката, свойствата му бързо се губят. Съхранявайте този оцет у дома не повече от година на тъмно и хладно място, при температура от 6 до 20 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest