Скариди

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Печени скариди
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Скаридите са малки и симпатични морски дарове, които са любими на мнозина от нас. Всъщност тези ракообразни са може би най-известната морска храна.

Твърдото, полупрозрачно месо на суровата скарида може да има различен цвят в зависимост от самия ѝ вид. Може да е розово, сиво, кафеникаво или жълто. Веднъж подложено на топлинна обработка, месото на тези ракообразни става матово и кремаво или розово на цвят.

По света се отглеждат около 300 различни вида скариди, а тези 300 имат по хиляди разновидности. Най-разпространени са кралските скариди, а отскоро започват да добиват популярност и тигровите, които са най-консумираните в Азия.

Хората са се наслаждавали на скаридите като храна откакто тези ракообразни са се появили в земните води, т.е. от незапомнени времена.

Скариди има почти по целия всят. Въпреки че много държави ги отглеждат изкуствено, по-голяма част от продукцията идва от САЩ, Южна и Централна Америка, Япония, Тайланд и Тайван.

Задушени скариди

Състав на скариди

Скаридите са много богати на минерални вещества и витамини. Те съдържат витамини от В групата и не съдържат никакви мазнини, но за сметка на това белтъчините в тях са много. В скаридите има голямо количество калций, калий, йод и цинк. Те са много богати и на витамин Е, който предотвратява стареенето на клетките.

В 100 г скариди се съдържат около 0.3 г мазнини, 18 г белтъчини и 75 ккал.

Избор и съхранение на скариди

- Пресните скариди трябва да са с твърди тела и без следи от черни петна по черупката им. Ако купувате пресни скариди, е добре да знаете, че те са трайни само около ден-два;

- Ако смятате да приготвяте скаридите по-нататък, по-добре ги вземете замразени. Във фризер се съхраняват за няколко седмици;

- Миризмата е добър индикатор дали скаридите са пресни. Ако наистина са пресни те трябва да имат лек аромат на солена вода;

- Каквато и морска храна да съхранявате, винаги трябва да сте внимателни, тъй като тя е лесно податлива на разваляне.

Скариди в кулинарията

Скариди

Скаридите имат чифт антени и четири чифта крайници и опашка, чрез които се придвижват по морското дъно. Основната им ядивна част е мускулатурата под опашката им, която остава след премахването на главата, горната част на тялото, крайниците и антените.

Скаридите се смятат за морски деликатес, поради което цената им е по-скъпа. Те могат да се консумират почти всякак - варени, печени на скара, задушени, пържени. Скаридите обогатяват вкуса на много рибни салати, комбинират се чудесно с ориз, супи с риба и различни леки предястия. Много трябва да се внимава да не се преваряват, защото месото им става твърдо и практически безвкусно.

Замразените сурови скариди се размразяват съвсем малко - колкото да се размразят и се пускат във вряща вода. Готовите скариди изплуват на повърхността за около 8-10 минути. Замразените варени скариди се варят най-много до 3 минути. Най-разпространеният начин за консумиране на скариди е сваряването им за 5 до 7 минути и поднасянето с Коктейл сос.

Вкусът на скаридите се допълва чудесно от чесън, зехтин и вино. Пържените скариди също са много вкусни, но трябва да се внимава да не се препържат.

Ползи от скариди

Варени скариди

- Скаридите са полезни за сърдечносъдовото ни здраве. Само с около 120 г скариди ще си набавите 28.2% от дневната стойност на витамин В12. Витамин В12 е един от нутриентите, който ни е необходим да поддържаме нивата на хомоцистеина - молекула, която има способността директно да уврежда стените на съдовете и е значителен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания - ниски;

- Предпазват ни от фатална сърдечна аритмия. Здравословният начин на хранене, който включва прием на поне 300 г на седмица богата на омега-3 риба (скаридите са много добър източник на омега-3), подобрява електричите свойства на сърдечните клетки, педпазвайки ни от фатална сърдечна аритмия;

- Помагат ни да се предпазим и да контролираме високото кръвно налягане. Хората, приемащи по-големи количества храни, богати на омега-3 полиненаситени мазнини (като скаридите ), имат по-ниско кръвно налягане;

- Благодарение на наличието на селен и омега-3 мастни киселини ни предпазват от рак. Скаридите са много богат източник на селен и само с около 12 г ни дават 64.2% от дневната стойност на този микроминерал;

- Предпазват ни от Алцхаймер и от други свързани с възрастта болести. Ред проучвания са доказали, че консумацията на риба, богата на омега-3 мастни киселини, DHA (docosahexaenoic acid) и EPA (eicosapentaenoic acid), помага срещу Алцхаймер - болест, ставаща все по-масова сред населението. Затова, ако искате да запазите разума си, приемайте студеноводна риба, богата на омега-3 мастни киселини, поне 3 пъти седмично;

- Богатата на омега-3 мастни киселини диета подобрява настроението и ни предпазва от депресия. За да се предпазите от депресия и да повдигнете настроението си, приемайте дневно по шепа лешници и поне три пъти в седмицата по една порция студеноводна риба (като скаридите).

Вреди от скариди

Макар алергични реакции да могат да се получат от почти всякакъв вид храна, е известно, че някои храни са свързани с повече алергии от други. Около 90% от хранителните алергии се асоциират с 8 вида храна: ядките от дърветата, рибата, ракообразните (включително и скариди), краве мляко, кокошите яйца, соевите продукти, фъстъци и пшеница.

Скаридите освен това са сред малкото храни, съдържащи пурини - природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и човешкото тяло. Поради тази причина хора, имащи проблеми с приема на пурини, трябва да избягват и консумирането в по-големи количества на скариди.

Непременно разгледайте нашите предложения за вкусни рецепти със скариди:

- скариди с ориз;

- ордьоври със скариди;

- скариди на тиган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес