Пуешко Месо
Turkey Meat

Пуешко Месо

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Пуешко месо
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Вероятно няма друга храна, която винаги да ражда в съзнанието ни образа на празник, семейство и приятели, като пуйката. Зимата е сезонът, в който се наслаждаваме на пуешкото месо, но прекрасния ѝ вкус и хранителна стойност би трябвало да усещаме целогодишно, тъй като при желание тя може да бъде намерена в магазините през всички сезони.

Пуйките са родом от САЩ и Мексико и са храната, която е част от традиционната култура на местните американци. Христофор Колумб е пренесъл тези птици при връщането си в Европа от Новия Свят и около 16 век те вече са се отглеждали домашно и в Италия, Франция и Англия. Отначало пуйките са били сервирани само на празничните кралски трапези, но скоро се разпространили и из останалите слоеве на обществото.

Дълго време пуйката се е асоциирала с американската история. Човек я е свързвал с пилигримите и вечерите за Деня на благодарността.

Бенджамин Франклин е имал усещането, че пуйките са изцяло американско творение, и бил разочарован, когато за национален символ бил избран орелът, а не пуйката. Като икона на Америка и на свободата популярността на тази птица не се изчерпва дотук - първата храна на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин, стъпвайки на Луната, била именно печена пуйка.

Днес държавите, които консумират най-много пуешко месо на глава на населението, са Израел, САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Канада и Холандия.

Състав на пуешкото месо

Печена Пуйка

Пуешкото месо е много важен източник на витамини от В групата, на минералите фосфор, цинк, селен и желязо. То е богато на протеини и в същото време няма почти никакви мазнини.

100 пуешко съдържат 136 ккал, 3 г ненаситени мазнини, 25 г белтъчини и 0 г въглехидрати.

По-голям процент мазнини има в тъмното пуешко месо, докато бялото е по-нискокалорично. Второто представлява 70% от пуйката.

Избор и съхранение на пуешко месо

- Ако купувате цяла пуйка, избирайте такава със солидна и закръглена форма. Тя трябва да се усеща еластична при лек допир и да няма неприятна миризма;

- Ако продават пуйката с кожата ѝ, тя трябва да е бяла на цвят;

- Ако купувате замразена пуйка, внимавайте да няма остатъци от лед в опаковката, защото това означава, че пуйката може да е замразявана повторно;

Кулинарна употреба на пуешко месо

Пълнена Пуйка

- Както и с останалите меса, внимавайте, когато обработвате суровото пуешко месо. То трябва да не влиза в контакт с други храни, особено с тези, които се сервират без подлагане на термична обработка. Измийте дъската за рязане, приборите и ръцете си с гореща сапунена вода, след приключване на работата Ви с месото;

- Ако рецептата Ви изисква мариноване на пуешко, винаги поставяйте месото с маринатата в хладилника;

- Ако размразявате пуешко, го направете в хладилника, а не на стайна температура;

- Ако сте закупили пуйка с вътрешности, трябва да ги разделите.

Пуешкото месо се комбинира много добре със зеленчуци, картофи, ориз. Може да се пече и задушава, като е важно да се отбележи, че изисква по-дълга термична обработка. Тъй като пуешкото месо е малко по-сухо от останалите, препоръчва се по възможност да бъде приготвено със сос. Пуешките пържоли се комбинира добре с бира и гъби, с боровинков сос и със сметана и гъби.

Може да използвате пуешко месо за направа на сандвичи и бургери; сервирайте пуйката върху маруля с кубчета сладки картофи, боровинки, орехи и винегретен сос. Пуешкото месо придобива много интересен вкус в комбинация с праз, бадеми, сушени кайсии и целина.

Ползи от пуешко месо

- Съдържа селен - минерал, имащ антираково действие. Пуешкото месо съдържа селен, който е микроминерал с антиоксидантно, антираково и антивъзпалително действие. Той е необходим за правилното функциониране на антиоксидантната ни система, която редуцира нивата на вредните свободни радикали в тялото. Направени с животни проучвания показват, че има сериозна връзка между приема на селен и случаите на рак.

Пуйката е много добър източник и на предпазващия от рак витамин В3 - ниацин. Компонентите на ДНК-то изискват ниацин и липсата му се свърза директно с генетични увреждания;

- Съдържа витамини В за енергия и сърдечносъдова защита. Месните продукти, като пуешкото, са добър източник на витамини от В групата. Пуйката е добър източник не само на ниацин, но и на витамин В6. Тези два В витамина са важни за произвеждането на енергия, а ниацина е особено полезен за регулиране на нивата на захар в кръвта.

Вреди от пуешко месо

Пуешкото месо е сред малкото храни, съдържащи пурини - затова хората, имащи проблеми с приема на пурини, трябва да избягват приема на пуешко месо.

Това обаче не трябва да ви спира да си приготвяте при първа възможност:

- пълнена пуйка;

- пуешки руладини;

- пуешки кюфтета;

- пуешки шницели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес