gotvach.bg»Статии»Любопитно»Днес отбелязваме Световния ден на ябълките

Днес отбелязваме Световния ден на ябълките

Световен ден на ябълката
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
5.90 лв.
Виж ››

Световният ден на ябълката е на 15 септември. Готови ли сте да го отбележите подобаващо с този вкусен и полезен природен дар?

Има много думи, с които ябълките се наричат по света, но едно нещо е вярно, независимо къде се намирате. Тези толкова разпространени плодове са невероятно вкусна и изключително здравословна част от менюто.

Историята на ябълката се връща далеч и може да се проследи чак до днешна Турция. От южната ни съседка тя се разпространява по целия свят и става най-популярният плод.

За толкова популярен и полезен плод няма нищо чудно, че е определен и специален ден в годината.

Световният ден на ябълката има своите корени в хиляди културни тържества по света, където плодът се почита. Присъствието му в множество митологии показва, че ябълките са били винаги важна част от бита на хората по света.

За тях може да чуем в скандинавската митология, където богинята Йоун дава ябълки за вечна младост. А от гръцката митология знаем за Херакъл, който се опитвал да вземе златната ябълка от Дървото на живота в градината на Хесперидите. В българските народни приказки също често се говори за златната ябълка.

Ябълките са вкусни и са част от идентичността на много национални кухни. Помислете за българската баница с ябълки, американския ябълков пай или немския щрудел. Ябълковите кнедли и карамелизираните плодове са широко известни и любими десерти, но по света хората обичат да похапват и телешко с ябълки (Ирландия), омлет с ябълки и канела (Близкия изток) или свинско с ябълки и мед (Португалия).

Идеята на Световния ден на ябълката е да популяризира ежедневната консумация на вкусния плод. Създателите му насърчават хората да споделят своите любими начини за ядене на плода и дори да измислят нови вкусни рецепти.

Чудите се как да отпразнувате Международния ден на ябълките? Най-добрият начин е точно както си мислите – просто изяжте поне една ябълка и накарайте ваш близък човек да направи същото! Има толкова много начини да се насладите на плодовете, включително направо от дървото, нарязани на парчета и накиснати във фъстъчено масло, карамел или поръсени с канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати