Витамин B5
Vitamin B5Vitamin B5

Витамин B5

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Тиквички

Витамин B5, често наричан пантотенова киселина, е член на семейството на В-комплекс витамините, необходим фактор за растежа на много видове организми. Той, както и всички витамини от В групата играят съществена роля за разпределението на мазнините и протеините. Тези витамини са важни и за поддържане на мускулите в тонус; подпомагат здравето на нервната система, косата, кожата, очите, черния дроб и устата. Наименованието пантотенова киселина произлиза от гръцки език и в буквален превод означава "навсякъде".

В своята метаболична активна форма, витамин B5 се комбинира с друга малка, съдържаща сяра молекула, за да образуват коензим А. Това позволява преобразувания витамин B5 да участва в широка гама от химични реакции.

Функции на витамин В5

- Освобождаване на енергия от въглехидрати и мазнини - когато се намира във форма на коензим А, витамин B5 играе основна роля в подпомагане освобождаването на енергия от захари, нишестета и мазнини. По-голямата част от тази освободена енергия се появява в местата за производство на енергия в клетките, а именно митохондриите.

- Производство на мазнини – коензим А е форма на витамин B5, която е също толкова важна и за създаването на мазнини. Двата основни вида мазнини - мастни киселини и холестерол изискват за своя синтез коензим А. Сфингозинът - молекула, която е постоянно ангажирана с доставката на химически съобщения вътре в клетките, също изисква витамин B5 за своя синтез.

- Промяна на формата и функцията на протеините - понякога е важно за организма да се направят малки химически промени във формата на клетъчните протеини. Например, ако една клетка не желае нейните протеини да бъдат химически разбити на други вещества, може да промени тяхната структура, с цел да се предотвратят тези химически разбивки. Един от начините за клетките да изпълнят тази задача е чрез добавяне на специална химическа група, наречена ацетил група към протеините. Витамин B5, под формата на коензим А, може да бъде използван за подпомагане на ацетил протеините, като по този начин ги защитава от химически разбивки.

Карфиол

- Витамин В5 играе решаваща роля за производството на червени кръвни клетки, както и половите и стрес-свързаните хормони, които се произвеждат в надбъбречните жлези. Този витамин е много важен за поддържането на здравето в храносмилателния тракт.

- Витамин В5 често е наричан анти-стрес витамин. Това е така, защото специалистите смятат, че помага за засилването на имунната система и подобрява възможността на организма да издържа при различни стресиращи условия.

- Витамин B5 може да играе важна роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания: надбъбречна недостатъчност, синдром на изгарящите крака, катаракта, хронична умора, хиперлипидимия, остеоартроза, ревматоиден артрит и др.

Дневен прием на витамин В5

Необходимата доза витамин В5 на ден се различава за различните възрастови групи:

Необходимата доза за новородените - 1.7 мг; от 6 месеца до 1 година - 1.8 мг; деца до 3 години - 2 мг; деца от 4 до 8 години - 3 мг; от 9 до 13 годишна възраст - 4 мг; деца от 14 до 18 години - 5 мг.

Приемът на витамин В5 при възрастни се разпределя по следния начин: над 19 години - 5 мг, бременни жени - 6 мг и кърмачки - 7 мг.

Дефицит на витамин B5

Тъй като витамин B5 е необходим за освобождаването на енергия от въглехидрати и мазнини, неговият дефицит често е свързан със симптомите на дефицит на енергия. Тези симптоми включват умора, равнодушие и чувство за слабост. Един рядък симптом на B5 дефицит се нарича "синдром на изгарящите крака". Това състояние се характеризира с изтръпване, парене и болка в краката. Докато другите В витамини (като витамин В1 и витамин B3) помагат за намаляване на симптомите на синдрома на изгарящите крака, B5 е необходим, за да се сложи край на усещането за парене.

Витамин B5 е относително нестабилен в храната и значителни количества от този витамин могат да бъдат загубени чрез готвене, замразяване и преработка. Така например, изследване на замразени храни, показва загуба от 21-70% за витамин B5 в животинските продукти (като меса) и други подобни загуби при преработените зърна (като житни зърна) и консервирани зеленчуци. Плодовете и плодовите сокове губят 7-50% от витамин B5 по времето на обработка и опаковане.

Витамин В12, фолат и биотин са необходими за правилното използване на витамин B5 в биохимичните пътища на организма. В допълнение, витамин C е необходим, за да се предотврати дефицитът на B5.

Предозиране на витамин В5

Няма сериозна опасност от предозиране на този витамин, защото тялото изхвърля ненужните количества от него.

Източници на витамин B5

Отличен източник на витамин B5 са гъбите, а много добър източник е карфиолът. Добри източници на този вид витамин са: броколи, телешки черен дроб, ряпа, слънчоглед, домати, ягоди, кисело мляко, яйца, зимни тикви и царевица.

Пантотеновата киселина и калций-D-пантотенат са общи форми на витамин B5 достъпни като диетични добавки. По-скъпата форма, наречена пантетин е също достъпна. Тази форма на витамин B5 е свързана с добавянето на малка молекула, съдържаща сяра (наречена цистеамин) към понтотеновата киселина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати