gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо тиквените семки са наистина полезни?

Защо тиквените семки са наистина полезни?

тиквени семена
Електронна везна тип кана
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
Виж ››

Тиквените семена са богати на протеини и полезни мазнини - така е написано в много справочници. Но трябва да се каже, че думата богати съвсем не изобразява реалната картина. Тези семена са много по-полезни, отколкото очаквате.

Тиквените семена съдържат до 52 процента масло и до 30 процента протеини. Те съдържат 22-41% мастни масла, смолисти вещества, органични киселини. Поради това семената са полезни за деца, юноши, възрастни хора, които се нуждаят от висококачествени протеинови и енергийни вещества.

Тиквените семена са един от най-добрите източници на цинк. Те са една от най-редките храни в природата, съдържащи най-голямо количество Омега-6 и също като някои други видове семена и плодове, не съдържат холестерол.

Цинкът е особено необходим на човешкото тяло в различните възрасти: в юношеството, когато тийнейджърът има акне, се появява себорея, мазен пърхот в косата; при възрастни хора със заболявания като простатит. Проучванията показват, че за да се предотврати заболяването, е достатъчно да се ядат най-малко 20 семена сутрин и следобед преди хранене.

ползи от тиквените семена

Тиквените семена съдържат огромно количество аргинин. След като влезе в организма, тази аминокиселина се превръща в азотен оксид, който е отговорен за разширяването на артериите и кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообращението им. Семките са ефективни също така и срещу червеи и тения.

Тиквените кълнове съдържат цинк, който нормализира мозъчната функция, подобрява паметта, намалява умората и раздразнителността и нормализира съня. Количество от 20 обелени тиквени семена на ден са достатъчни. Тиквените семена помагат на слабите хора да натрупат тегло и са полезни за суха кашлица, белодробна хеморагия, висока температура, стомашни язви и заболявания на пикочните пътища.

Тиквените семена, поради съдържащите се в тях вещества, стимулират черния дроб. А печените тиквени семки, поради добрите си вкусови качества, са се превърнали в деликатес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest