gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Колко време се пече агнешко?

Колко време се пече агнешко?

Печено агнешко
Италианска квадратна тава - 36 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Италианска квадратна тава - 36 см
46.00 лв.
Виж ››

Най-вкусното агнешко печено се получава, когато агнешкото месо се пече на ниска температура (около 170 градуса) за по-продължително време, като това време се определя според големината на парчето месо и съдържаща се мазнина в него.

Според обичаите за агнешко за Великден и агнешко за Гергьовден може да се изпече цяло - т.е. агнето трябва да се изчисти много добре, овкуси и да се изпече на много слаба температура за цяло денонощие.

Но като любители на агнешкото месо знаем, че може и да го изпечем на предварително приготвени порции (така препоръчват и майстор готвачи, които твърдят, че така агнешкото месо се изпича равномерно).

За агнешко, което да се топи в устата, увийте месото във фолио и го печете така за 1 час, след което изпечете поне още 30 минути (тук, разбира се, става въпрос за малка част от агнето - агнешка плешка или агнешки бут).

сурово агнешко

Важно! За агнешка плешка с тегло 1.2 - 1.5 кг са нужни около 2.5 часа за постигане на перфектен хрупкав загар.

Внимавайте, когато избирате агнешкото месо. То трябва да е с традиционния му розово-червен цвят и със специфичен мирис. Ако месото не отговаря на това описание, изберете месото от друго място.

Купувайте агнешкото месо, което е с печат. Наличието на печат означава, че той е с българско производство, т.е. не е вносно. Вносното месо се замразява дълбоко, за да издържи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest