gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим лаврак?

Как да приготвим лаврак?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
21847104
Вкусен лаврак
Снимка: Yordanka Kovacheva
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Лавракът, или още наричан морски вълк, е соленоводна риба, която се среща в Атлантическия океан, Средиземно море и по-рядко в Черно море, отглежда се и в развъдници.

Лавракът е предпочитан заради плътното, бяло, нежно, постно месо, ниско съдържание на захар и отличен вкус, както и заради липсата на малки кости. Той е универсална риба, която е вкусна приготвена по всякакъв начин - пържена, на пара, задушена, печена, на грил, супа, диетични салати.

Подхожда си с всякакви гарнитури за риба – картофи, ориз, зеленчуци, плодове, може да се поднесе със сосове от вино, сметана, масло, рибен бульон. Как да приготвим лаврак?

Можете да приготвите рибата Лаврак цяла, или нарязана на филета, да изберете различни подправки за риба, които да придадат уникален вкус и аромат на ястието. Обикновено кожата на лаврака не се маха, понеже става хрупкава и вкусна.

Като начало е важно да изберете прясна риба, цяла или филетирана. При избора на цяла, трябва да гледате за правилното и съхранение. Пресният лаврак има бистри очи, ярко червени хриле и гладко тяло без вдлъбнатини. При избор на лаврак е важно той да е с кожата, за да сте сигурни, че е лаврак.

Печен цял лаврак

Ако сте се взели риба, която не е почистена, почистете лаврака добре от люспите, хрилете и вътрешностите, измийте я добре със студена вода, подсушете, след което разтрийте със сол и избрани от вас подправки.

При избор на вариант за печене може да поставите зелени подправки върху фолио за печене, върху тях да поставите рибата, да добавите върху нея масло. Можете да напълните лаврака с резени лимон, подправки или зеленчуци по избор.

Пече се около 30 минути при температура не по-висока от 180 градуса, като от време на време се полива с масло, за да не изсъхне. Ако завиете рибата с фолиото може да печете на 200 градуса. Можете да сервирате с кубче чесново масло с добавка на билки по избор, лимон, както и с различни гарнитури или сосове.

Друг предпочитан вариант за печене на риба е в сол. При този вариант не се осолява предварително. На дъното на тавата се поставя навлажнена морска сол, върху нея се поръсват подправки, поставя се подсушената риба, отгоре също подправки и се запечатва с пласт сол. Печете във фурна на 220 градуса в продължение на 25-30 мин. Сервира се със солената коричка.

Как да приготвим лаврак

При пържене лавракът се овалва в брашно и се пържи по около 6 минути от всяка страна. Може да се пържи или пече на скара на отделни парчета или разполовена и прорязана на парчета. При печене на скара е важно рибата да е добре омазнена. При пържене на тънки филета може да не се използва брашно.

При приготвянето на рибена супа е добре рибата да се свари на пара, добре да се почисти от костите и да се приготви супа с прецедения бульон с подправки и зеленчуци по ваш вкус.

Освен гореописаните рецепти, на ваше разположение сме приготовили десетки рецепти за лаврак, а именно:

- лаврак на фурна;

- лаврак на скара;

- лаврак по гръцки;

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest