Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезно или вредно е палмовото масло?

Полезно или вредно е палмовото масло?

Полезно или вредно е палмовото масло?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Палмовото масло е изключително разпространено по цял свят и потреблението му продължава да нараства. Възникват спорове обаче за влиянието му върху човешкото здраве.

Някои твърдят, че палмовото масло е полезно, но други посочват неблагоприятни последствия за сърдечно-съдовата система. Съществуват и опасения за околната среда, свързани с постоянното увеличение на производството му.

Какво представлява палмовото масло?

Палмовото масло се извлича от плодовете на маслените палмови дървета. Нерафинираното палмово масло понякога се нарича червено заради червеникаво-оранжевия си цвят.

Основният източник на палмовото масло е дърво, наречено Elaeis guineensis, и е много разпространено в западна и югозападна Африка. Подобна маслодайна палма се среща и в Южна Америка, но рядко се предлага на пазара.

Подобно на кокосовото масло, палмовото е полутвърдо на стайна температура. То е едно от най-евтините и най-широко разпространените масла в света, като представлява 1/3 от световното производство на растително масло.

Важно е да се отбележи, че палмовото масло не трябва да се бърка с масло от палмови ядки. И двете произхождат от едно и също растение, но маслото от палмови ядки се извлича от семето на плода. То осигурява различни ползи за здравето.

За какво се използва?

Палмовото масло се използва за готвене и е доста често срещана добавка в продуктите, които се предлагат на пазара. Някои хора описват вкуса му като подобен на този на моркова или тиквата.

Палмовото масло понякога се добавя към фъстъчено масло и други ядки като стабилизатор, за да предотврати отделянето и утаяването на маслото в горната част на буркана.

Маслото от палма може да се използва и в други храни, включително:

- Зърнени храни;

- Печени стоки като хляб, бисквити и кифлички;

- Протеинови барове и диетични барове;

- Шоколад;

- Сметана за кафе;

- Маргарин;

Хранителен състав на палмовото масло

Полезно или вредно е палмовото масло?

Ето и хранителното съдържание на една супена лъжица (14 г) палмово масло:

Калории: 114

Мазнини: 14 г

Наситени мазнини: 7 г

Мононенаситени мазнини: 5 г

Полиненаситена мазнина: 1.5 г

Витамин Е: 11% от НИРД

Ползи за здравето от палмово масло

Палмовото масло е свързано с няколко ползи за здравето, включително защитата на мозъчната функция, намаляването на рисковите фактори за сърдечните заболявания и съдържанието на витамин А.

- Мозъчно здраве

Палмовото масло е отличен източник на токотриеноли - форма на витамин Е със силни антиоксидантни свойства, които могат да подпомогнат здравето на мозъка. Също така маслото може да помогне за забавянето на деменцията и намаляването на риска от инсулт;

- Здраво сърце

Голям анализ от 51 проучвания установява, че общото ниво и нивата на LDL холестерола са били по-ниски при хората, които са следвали диети, богати на палмово масло, отколкото тези, които консумират диети с високо съдържание на трансмазнини или миристинова и лауринова киселина.

- Подобрени нива на витамин А в организма

Палмовото масло може да помогне да се подобри съдържанието на витамин А при хора, които имат недостиг или са изложени на такъв риск.

Потенциални рискове за здравето от палмово масло

Резултатите от проучванията, които се провеждат, за да се установи влиянието на палмовото масло върху човешкия организъм, са противоречиви. Например едно такова изследване показва, че нивата на малки, плътни LDL (sdLDL) - типа холестерол, свързан със сърдечно-съдови заболявания - се увеличават с приема на палмово масло, но намаляват с други масла. Обаче комбинация от палмово масло и масло от оризови трици намалява нивата на sdLDL.

Други проучвания съобщават за повишаване нивата на LDL холестерола вследствие на консумирането на палмово масло. Въпреки това в тези проучвания размерите на частиците на LDL не се измерват.

Противоречия относно палмовото масло

Полезно или вредно е палмовото масло?

Известно е, че Индонезия и Малайзия имат влажен, тропически климат, който е изключително благоприятен за отглеждането на палмово масло. Според скорошен анализ обаче 45% от земята в Югоизточна Азия, която понастоящем се използва за производство на палмово масло, е била гора през 1990 г.

Срещат се и сведения за нарушения на правата на човека от страна на корпорациите за палмово масло, като например изземване на земеделските земи и горите без разрешение, заплащане на ниски заплати, осигуряване на опасни условия на труд и значително намаляване на качеството на живот.

Кръглата маса за устойчиво палмово масло е организация, която се стреми да направи маслодайната продукция екологична, културно чувствителна и устойчива.

Те дават сертификат за качество само на производители, които се придържат към стандартите си, като спазват определени насоки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest